2024. április 19. - Emma

Felújítások kuvaiti segítséggel

Tiranában Edi Rama főpolgármester szerződést írt alá a kuvaiti kormány képviselőjével arról, hogy a közel-keleti, olajban gazdag ország 5 millió eurót (1,5 milliárd forint) ad az albán főváros központi terének megújításához.
2009. április 7. kedd 06:30 - HírExtra
Iszmail Alsati, a kuvaiti kormány képviselője az aláírás után azt mondta az ATA albán hírügynökségnek, hogy a pénzt elsősorban a Szkander bég tér megújítására használhatja a tiranai városvezetés, de más fontos munkákra is jut belőle, tehát mindarra, ami szolgálja majd az albán fővárosban élők kényelmét.

2008-ban a belga 51N4E nevű építésziroda, együttműködésben Anri Sala albán művésszel, nemzetközi pályázaton nyerte el a tiranai Szkander bég tér rekonstrukcióját olyan pályázók előtt, mint például Daniel Libeskind, a világhírű amerikai építész, de francia, holland és olasz pályázatokat is megelőzött a brüsszeli székhelyű iroda terve.
Tirana központi terén számos fontos intézmény működik, mint például az Operaház, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Bank. Ezeknek az épületeknek a fölújítása mellett a téren található más, a kommunista korszak "lerobbant" építményeit is helyre kell hozni, mert 1991, a rendszerváltás óta eddig az albán kormánynak erre nem volt pénze.

A belga építésziroda projektvezető építésze, Johan Anrys azt mondta, hogy többek között a 170 x 170 méteres téren, az autómentes zónában egy 3 méter magas piramist terveznek, köréje parkot és fákat ültetnek, mert most a téren gocart pálya és kisvasút működik, a látvány kaotikus benyomást kelt a városról. Edi Rama főpolgármester szerint a rekonstrukciós terv figyelembe veszi Tirana történeti múltját és igazodik hozzá - olvasható a belga építésziroda honlapján.

Tirana 1925 óta Albánia hivatalos fővárosa, 400 ezer ember lakja, az ország gazdasági, politikai és kulturális központja, egyetemi város. Ott van a katolikus és az ortodox érseki székhely és a muzulmán kulturális központ medreszével, vagyis vallási iskolával. A tiranai központi téren áll 1821-től az Et,hem Bej mecset, amelyet már kinőtt a város muzulmán közössége, s most a kuvaiti támogatással meggyorsulhat az új nagymecset építése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását