2024. április 19. - Emma

Mesterházy kiüti Lendvait

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az egyedüli jelölt az MSZP elnöki tisztségére. Helyét a frakcióvezetői székben Mesterházy Attila, eddigi helyettese veheti át. A megyei küldöttek háborognak.
2009. április 2. csütörtök 16:34 - HírExtra
Lendvai Ildikó a párt választmányának csütörtöki ülése után elmondta: Kiss Péter, Mesterházy Attila és Szekeres Imre visszalépett a jelöltségtől.

"A megyei küldöttcsoport-vezetők értekezletén Kiss Péter, Mesterházy Attila és Szekeres Imre bejelentette, hogy támogatja az én pártelnökké választásomat, és ezért megköszönve a bizalmat és a támogatást, visszaléptek a jelöltségtől" - mondta Lendvai.

A politikus hozzátette: azzal a feltétellel vállalja a jelölést, hogy megerősödik a vezetésben kialakuló együttműködés. Ennek megfelelően a kongresszus létrehozná és a következő tisztújításig működtetné a párt háromfős ügyvezetését, amelynek tagjai Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre lennének.

A politikus azt is bejelentette, hogy pártelnökké választása esetén leköszön a frakcióvezetésről és azt kezdeményezi, hogy Mesterházy Attila töltse be ezt a tisztséget.

A HírExtra információi szerint a megyei küldöttek felháborodtak azon, hogy az elnökség a megkérdezésük nélkül döntött ilyen fontos kérdésekben. Emiatt többen kilátásba helyezték, hogy nem jelennek meg a vasárnap tartandó rendkívüli kongresszuson, jelentősen gyengítve ezzel a leendő elnök legitimitását.

Gyurcsányra is szükség van

Gyurcsány Ferenc munkájára is szüksége van a magyar baloldalnak, mondta Lendvai, ezért - ahogy már ezt a HírExtra korábban megírta - felkérik a Táncsics Alapítvány elnöki posztjának betöltésére.

"Gyurcsány Ferenc így vezető szerepet vállalhat a baloldali ideológia alakításában és a baloldali értelmiségi kapcsolatok bővítésében" - tette hozzá Lendvai.

"Az azonban természetes, hogy Gyurcsány Ferencre, mint a baloldal egyik karizmatikus alakjára, számítunk az európai uniós kampányban" - fűzte hozzá.




Pedig nem is akart elnök lenni

Az előzetes várakozások szerint Kiss Péter és Szekeres Imre indult volna a pártelnöki székért. Gyurcsány Ferenc kormányfő azonban erősen beleszólt a vetélkedésbe, ő ugyanis azt szerette volna, hogy megmaradjon a párton belüli befolyása (ez pedig Szekeres elnökségével jelentősen csökkent volna).

Kiss Péter és Szekeres Imre támogatottsága közel azonos a párton belül, így kettejük közül bármelyikük befuthatott volna (Szekerest ugyan többen támogatják a megyékben, de Kiss Péter mellett vannak a a budapesti szocialisták). Gyurcsány azonban „tisztább” helyzetet akart, ezért jelölte a mindenki számára egyformán elfogadható, „konszenzussal” megválasztható Lendvai Ildikót.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását