2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány-Lendvai helycsere?

Ma tárgyaltak az MSZP elnökségi tagjai a párt megyei elnökeivel a parlamentben. Gyurcsány ellentámadást indított, melynek az lehet az eredménye, hogy bizalmasa, Lendvai Ildikó lesz a pártelnök.
2009. március 31. kedd 13:58 - HírExtra
A megbeszélést eredetileg hétfő este tartották volna, ám kedd reggelre halasztották. Az egyeztetés egyik célja a hétvégi kongresszus előkészítése volt.

Miért volt fontos a mai megbeszélés?

A megyei elnökök azért fontosak ebben a folyamatban, mert a legtöbb helyen ők a küldöttcsoportok vezetői is, rendszeresen egyeztetnek, de nem alkotnak külön döntéshozó testületet.

A megyei elnökök szombat óta kerültek az érdeklődés középpontjába, miután olyan hírek terjedtek el, hogy ők mondatták le Gyurcsány Ferencet pártelnöki posztjáról is. Az elnökök ezt vasárnap este közös közleményben utasították vissza. (Az MTI információi szerint a képviselőcsoport hétfői, zárt ülésén az egyik megyei elnök egyenesen hazugságnak nevezte, hogy nekik lenne köszönhető Gyurcsány Ferenc távozása.)

Információk szerint a frakcióülésen több képviselő is kiállt Gyurcsány Ferenc pártelnöksége mellett. Érvként hangzott el többek között, hogy az európai parlamenti választás előtt nem kellene pártelnököt cserélni. Néhányan pedig arról beszéltek, hogy a tagság egy része még mindig Gyurcsányt szeretné pártelnöknek.

SZDSZ: Gyurcsány távozzon!

Az egyik hírportál értesülései szerint azonban az SZDSZ keményen ellenáll az ez irányú törekvéseknek. A hírek szerint a liberálisok részéről Bajnai Gordon támogatásának az is a feltétele, hogy Gyurcsány ne térjen vissza az MSZP élére, azaz végleg hagyja el a nagypolitika színterét.

Az SZDSZ támogatása így is „billeg”, mert igaz ugyan, hogy hosszas tanácskozás után a párt frakciója és ügyvivői testülete is megszavazta végül Bajnait miniszterelnök-jelöltnek, de a kisebbségben maradt frakciótagok közül biztosan lesz, aki nem szavazza meg a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Gulyás József SZDSZ-es honatya a köztelevízió reggeli műsorában így nyilatkozott: „elképzelhető, hogy el sem jutnak a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásáig, mert nem látni, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csomagja mögött ott van egy erős MSZP”. Egyben megerősítette, hogy ő maga biztosan nem szavazza meg.

Gyurcsány ellentámadásba lendült

A liberálisok ellenállásának ellenére Gyurcsány tegnap mindenesetre kísérletet tett arra, hogy visszatérjen az MSZP vezetésébe.

A hétfői frakcióülésen bemutatott „nagyjelenet” sikert is ért el a képviselők között, mert információk szerint valóságos felelősségre vonási hullám indult el a Gyurcsány által puccsistának beállított megyei elnökökkel szemben.

Gyurcsány azonban csak részben ért el sikert. Ma információk szerint elérte, hogy egy erőskezű ellenlábasa, jelesül Szekeres Imre vegye át az MSZP irányítását.

Ennek eredményeképp a tanácskozáson az MTI értesülései szerint a megyei elnökök döntően azt támogatták, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető legyen az MSZP új, átmeneti elnöke. Az információk szerint Lendvai Ildikó egyelőre nem hajlik a felkérésre, szívesebben folytatná a frakció élén a munkát.

A hét végén még Kiss Péter alelnök, vagy Szekeres Imre elnökhelyettes pártelnökké választása merült fel.

Ma már Lendvait Gyurcsány mellett Kiss Péter is támogatásáról biztosította. Az ülésen Gyurcsány Ferenc élesen nekiment Szekeres Imrének, akit – az egyik internetes hírportál információi alapján –forrásaink szerint „gyenge minőségű embernek” nevezett.(Gyurcsány támogatói ezen felül azzal vádolták Szekerest, hogy beavatkozott a múlt heti kormányfőjelölő folyamatba.)

Az MTI értesülései szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc nem kíván semmiféle tisztséget vállalni a jövőben, legfeljebb a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját töltené be.

Mi következik?

A hét vége előtt a megyei elnökök még egyszer tanácskoznak, majd csütörtökön a választmány ülésezik és hívja össze a vasárnapi kongresszust.

Jelöltté az válhat, akinek sikerül elnyernie a jelölő bizottságban a megfelelő támogatást, illetve a kongresszuson a küldöttek egyharmadának támogatását. A megválasztáshoz pedig a küldöttek felének támogatása szükséges.

Forrás: HírExtra/MTI/Népszabadság/Hírszerző
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását