2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra
21:29

Informális megbeszélést tartott az SZDSZ a párt Gizella utcai székházában a miniszterelnök jelölése kapcsán kialakult helyzetről szombaton.

Az SZDSZ vezetői kora este óta tárgyaltak a párt székházában.
A megbeszélésen részt vett Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, Horn Gábor kampányfőnök, Magyar Bálint, Pető Iván és Bőhm András országgyűlési képviselő és Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke.

Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: szombaton már nem tartanak egyeztetést a szocialistákkal, vasárnap viszont összeül a párt ügyvivői testülete és frakciója.

Sajtóinformációk szerint nincs nagy esélye annak, hogy akár Gráf Józsefből, akár Bajnai
Gordonból miniszterelnök legyen. Az SZDSZ újra a királycsináló szerepében tetszeleghet.


21:01

Gyurcsány Ferenc és köre hatalmi játszmájában túszként tartja fogva Magyarország lakosságát, miközben sorra járatja le és teszi lehetetlenné azokat, akiknek a nevét bedobja a "lehetséges miniszterelnökök" címkével ellátott bűvészcilinderbe.

Gyurcsánynak és tettestársainak – úgy tűnik – már semmi se drága. Sem a válság sújtotta ország, sem annak nemzetközi megítélése.

A KDNP szeretné világossá tenni: bárki legyen is az a személy, aki a szocialista-szabaddemokrata mutyi következtében kerül a kormányfői székbe, nem tekinti legitim miniszterelnöknek. Ennek megfelelően fog vele viselkedni. Semmilyen hatalmi háttéralkudozás nem írhatja felül az emberekkel való megegyezést, ezt pedig úgy hívják, hogy előrehozott választás.

A Kereszténydemokrata Néppárt
országgyűlési képviselőcsoportja

20:30

Összefoglaló a mai napról

Benyújtotta lemondását Gyurcsány Ferenc a pártelnöki posztról szombaton. A kormánypárt több fóruma is foglalkozott, illetve foglalkozik a kormányfőjelölés kérdésével: reggel kezdte tanácskozását a párt országos elnöksége, délutánra a fővárosba hívták a megyei vezetőket, este összeült az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, amely az információk szerint Bajnai Gordon gazdasági miniszter kormányfő-jelöléséről tárgyal. A frakcióülésen nem vesz részt Gyurcsány Ferenc.

A szombat reggeli információk szerint a pártelnökségen belül két tábor alakult ki: az egyik Bokros Lajos miniszterelnökségét, a másik Takács János jelölését - illetve ha ez nem működik - az előre hozott választásokat támogatta volna.



A nap folyamán Bokros Lajos - a Horn-kormány pénzügyminisztere, az MDF EP-listavezetője - bejelentette: nem vállalja a kormányfői posztot. "Olyan körülmények között, amikor ilyen távolság van, nemcsak a programban, hanem láthatóan értékrendben is, akkor szóba sem kerül annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam" - hangsúlyozta az MDF kampánynyitóján.

Szintén leiratkozott a jelöltek listájáról Glatz Ferenc; a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, aki már a hét közepén azt kérte levélben Gyurcsány Ferenctől, vegyék le nevét a kormányfőjelöltek listájáról.

Egy héttel azután, hogy a miniszterelnöki poszt várományosaként röppent fel a neve, szombaton délelőtt pártelnökjelöltként hozták hírbe Gráf József agrárminisztert, miután a Népszabadság Online arról írt az elnökségi ülés idején: Gyurcsány Ferenc felajánlotta, hogy lemond az MSZP vezetéséről a kormánytag javára, aki kevéssel dél előtt közölte: egyelőre nem hallott arról, hogy a neve bármilyen módon felmerült volna a délelőtti MSZP elnökségi ülésen, és meglepetésének adott hangot.

Az MSZP-elnökség ülésének szünetében Nyakó István, a párt szóvivője arról beszélt újságíróknak: Gyurcsány Ferenc szerint nem válhat ketté a miniszterelnöki és az MSZP elnöki pozíció, amennyiben a kormányfő "a pártból jön".

Délutánra Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter neve került a figyelem középpontjába, aki személyesen is megjelent az egyeztetésen, bár nem tagja az MSZP vezető testületeinek, sőt a pártnak sem. A székházból való távozásakor azonban újságíróknak nem erősítette meg, hogy ő lenne a miniszterelnök-jelölt. "Majd kiderül" - tette hozzá.

Azóta sajtóhírekből kiderült, hogy Bajnai szerint további 600 milliárd forintot akar elvonni a szociális hálóból.

A szombat esti frakcióülésen három lehetséges jelöltről egyeztetnek: Szekeres Imréről és Kiss Péterről, mint a pártelnöki poszt várományosáról, és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltről. Mindez csak azért tréfás, mivel az MSZP frakciója nem foglalkozhat pártvezetést érintő személyi kérdésekkel, azt kizárólag a párt kongresszusa teheti meg.

Nem kívánta kommentálni a miniszterelnök-jelölés körül kialakult helyzetet szombat délután Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Kóka János frakcióvezető szerint Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül. Dávid Ibolya MDF-elnök pártja EP-kampányindítóján arról beszélt: készen állnak az előre hozott választásokra.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: bárki kerül a miniszterelnöki székbe, csak gyenge kormány alakulhat. Bármilyen megoldás születik is a politikai válságban, bárki kerül is a kormányfői székbe, bárkik lesznek is miniszterek, ha a régi megoldásokat alkalmazzák, azok csak egy gyenge kormányfőt és egy gyenge kormányt eredményezhetnek, mert nem választotta meg őket senki - mondta a politikus a Fidesz környezetvédelmi stratégiáját bemutató konferencián.

A konferencia elején felolvasták Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető levelét, amelyben a politikus azt írta, hogy az elmúlt napokban "lényegesen megnőtt az előre hozott választások esélye", így a kormányzati felkészülés a korábbinál is nagyobb szerepet kapott a Fidesz életében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását