2024. május 11. - Ferenc

Az idén helyrejöhet az USA gazdasága?

Az amerikai gazdaság helyzete már idén megfordul - jelentette ki az Obama-kormány egy vezető gazdasági tanácsadója vasárnap Washingtonban.
2009. március 23. hétfő 06:57 - HírExtra
Az adminisztráció "hihetetlenül bizonyos" abban, hogy az amerikai gazdaság az év végéig magához tér és újra növekedő szakaszba lép - mondta a Fox News hírtelevízióban Christina Romer, a Fehér Ház gazdasági tanácsadói testületének vezetője.

A CNN-nek ugyancsak nyilatkozó szakértő arról beszélt: a kormány becslése és a privát intézetek előrejelzései egybeesnek azzal kapcsolatban, hogy az amerikai gazdaság még ebben az évben eléri a mélypontot és növekedésbe kezd.

Timothy Geithner pénzügyminiszter várhatóan hétfőn tesz bejelentést bankmentő csomagjának részleteiről, és csütörtöki kongresszusi meghallgatásán fejti ki a pénzügyi szabályozási reformmal kapcsolatos elképzeléseit.

Megfigyelők megjegyezték: miközben az Obama-adminisztráció legalább 1 billió dollárnyi "mérgezett eszköztől" akarja megtisztítani a világ legnagyobb gazdaságának bankrendszerét, a Capitoliumon és a vállalatok igazgatótanácsaiban többen ellenzik a hatalmas szövetségi költekezést.

A pénzügyminiszter környezetéből hétvégén kiszivárgott értesülés szerint Geithnernek az a szándéka, hogy kedvezményes feltételek mellett nagy hiteleket nyújtsanak magánbefektetőknek, akik megtisztítanák a pénzügyi rendszert a rossz jelzáloghitelektől és más befagyott követelésektől.

A harmadik hónapja hivatalban levő Barack Obama elnök kedden nagyszabású sajtótájékoztatót tart fő műsoridőben, hogy kifejtse a gazdasági kilábalást célzó terveket.

A pénzügyminiszter tekintélyét az utóbbi napokban megtépázta a közvélemény felháborodása amiatt, hogy a szövetségileg segélyezett AIG biztosítónál 165 millió, más számítások szerint 218 millió dollár vezetői jutalmat fizettek ki.

Többen a miniszter lemondását sürgették, amit azonban Obama határozottan elutasított. Geithnert azért is bírálják, hogy lassan cselekszik a bankok megmentése érdekében, ami nélkül pedig nem lehet szó a gazdaság felélesztéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását