2024. április 29. - Péter

Színház színház nélkül

A nagyváradi színészek jelenleg otthon is "vendégségben" vannak, mivel saját intézményük, a Nagyváradi Állami Színház felújítása késik, ezért két évadon keresztül saját színpaduktól távol kellett játszaniuk a város más pontján; a helyzet tartósnak tűnik.
2009. március 20. péntek 23:01 - HírExtra
"A színházat száztíz évvel ezelőtt kezdték építeni és másfél év alatt húzták fel az épületet, a mai világban azonban több mint két év sem volt elegendő, hogy felújítsák" - mondta Derzsi Ákos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.

Szavait alátámasztja, hogy már a második olyan évad közeledik a végéhez, amelyben a váradi színház mindkét társulata kénytelen más intézmények "vendégszeretetét" élvezni. A Iosif Vulcan román társulat a Szakszervezetek Művelődési Házában, a Szigligeti Ede nevét viselő magyar társulat pedig a filharmónia koncerttermében tartja előadásait.

A színház épületének külső részét már tavaly helyreállították, de a nagyterem, a színpad és a nézőtér rendbehozására nem futotta a pénzből. Az öltözők, a mosdók is készen vannak, de a nézőteret még mindig állványerdő népesíti be. Az épület tetőzetének felújítása szintén befejezésre vár.

A Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón Lucian Silaghi színházigazgató elmondta, hogy a rendelkezésükre álló 9 millió lejt (valamivel több mint 2 millió eurót) a munkálatok során szinte már teljesen felhasználták, a belső felújítás befejezéséhez további 3 millió 200 ezer lejre (mintegy 740 ezer euróra) lenne szükség.

Ha már most meglenne a pénz, és azt oda lehetne adni a felújítást végző vállalkozónak, akkor is másfél évre lenne szükség, hogy a színház működőképessé váljon - mondta Derzsi Ákos. Hozzáfűzte: ettől még messze vannak, még azt sem lehet tudni, honnan lehetne előteremteni a szükséges összeget.

A helyzet egyre romlik; a kultúrház, ahol játszani kénytelenek, annyira kényelmetlen és huzatos, hogy van, aki már meg is betegedett miatta. A próbalehetőségek is korlátozottak, a társulat és a műszaki stáb nagy terhelésnek van kitéve az állandó költözködés és díszletcipelés miatt. Mint mondják, vándortársulathoz kezdenek hasonlítani, folyamatos otthontalanság-érzés jellemző a társulatra. Az ideiglenes előadótermekbe mindezek mellett kevesebb néző is jár, a bérleteladás elmaradt a korábbi évekétől, 2007-ről 2008-ra mintegy 3000 nézőt veszített a színház.

Ezért kongatta meg a vészharangot az RMDSZ két Bihar megyei parlamenti képviselője, Pető Csilla és Derzsi Ákos.

"Nagyvárad egyik legjelentősebb épülete, amelyben a kulturális élet alapját jelentő színházi élet zajlik, ma rendkívüli gondokkal küzd" – figyelmeztetett minap elhangzott parlamenti felszólalásában Pető Csilla.

Derzsi Ákos elmondta: a kormány tartalékalapjából, a megyei tanács költségvetéséből kellene hozzájutni pénzekhez, a városi önkormányzatnak is adnia kellene valamit. A képviselő jelezte, hogy szükség esetén a magánszférához fordulnak segítségért.

Radu Tarle, az intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta: tisztában van vele, hogy főleg tőle várják a probléma megoldását, de a pénzügyi válság és számtalan egyéb ok miatt a tanácsnak nincs elég pénze a további munkálatok finanszírozására. Hangsúlyozta, hogy hasonló helyzetben van a bábszínház és a megyei rendőr-főkapitányság épülete is, és csúszik a Körösvidéki Múzeumnak hamarosan helyt adó hadapródiskola hatalmas palotájának rendbetétele is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását