2024. április 25. - Márk

Rammstein nálunk is "gyújtogatni" fog

Budapestre is elhozza híres pirotechnikai arzenálját a Rammstein; a hard rockot és az indusztriális metált az elektronikával vegyítő, botrányos szövegeiről és fotóiról is ismert német zenekar március 16-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
2010. március 3. szerda 19:38 - HírExtra
A Rammstein több tagja is szájhoz erősíthető lángszórót használ az előadások alatt, Till Lindemann énekes teljes számokat énekel végig úgy, hogy közben "ég" - két, karhoz erősített lángszóró segítségével. Lángra kapnak még mikrofonok, gitárok, billentyűk, szikrákat szórnak csizmák és dobverők, és robbanó dobok és mikrofonok is várhatók - tájékoztatta a budapesti koncertet szervező Live Nation az MTI-t.

A csapat szakképzett pirotechnikusokat alkalmaz; Lindemann maga is szakképzett pirotechnikus.

Az együttes legutóbbi, tavaly megjelent, Liebe ist für alle da (A szerelem mindenkié) című albumának nyilvános németországi reklámozását és 18 éven aluliaknak történő eladását novemberben megtiltotta a német ifjúságvédelmi hatóság, amely szerint a lemez szado-mazo utalásokat tartalmaz. A biztosítékot leginkább az Ich tue dir weh (Fájdalmat okozok neked) című dal, illetve az ahhoz készült illusztráció verte ki a hatóságnál.

A Rammsteint a lépés különösképpen nem zavarta, hiszen a zenekar mottója: Tedd a saját dolgod, és túlozd el!

"Megtanultuk, hogy az emberek 99 százaléka nem érti a dalszövegeket. (...) Szeretünk előadni; szeretünk játszani a tűzzel. De van humorérzékünk. Nevetünk rajta és saját magunkon is; élvezzük az egészet, de komolyan vesszük a zenét és a dalszövegeket. Ez a humor, a színház és a mi kelet-német kultúránk kombinációja" - fogalmazott nemrég Till Lindemann.

A csapatot igazolja, hogy a 2009-es album Németországban, Svájcban, Ausztriában, Dániában, Csehországban, Finnországban és Hollandiában is listavezető volt, Magyarországon februárban Fonogram-díjat kapott az év külföldi hard rock vagy metal albuma kategóriában.

A Rammstein tavaly ősszel indult európai turnéja idén január végén nyugat-európai állomásokkal folytatódott. Budapestre a csehországi Ostravából érkeznek, majd a következő állomás március 18-án Zágráb lesz. Az előzenekar márciusban a norvég-amerikai indusztriál csapat, a Combichrist. Tavasz végétől több fesztiválon is fellépnek, köztük a hollandiai Pinkpopon, Koppenhágában, a dániai Skivén, az ausztriai Nova Rock-on, a svájci Greenfielden, a franciaországi Main Square-en, a kanadai Quebec City Summerfesten és a brit knebworth-i Sonisphere-en.

A turnén negyven kamion és tíz busz szállítja a zenekar felszerelését. Budapesten mintegy száz magyar technikai ember segédkezik majd a koncert napján az építésben. A színpad négy részből áll: lesz egy alsó színpadi rész, felette egy másik színpad, két oldalon egy-egy "bunker", ez összesen mintegy 300 négyzetméternyi színpadot jelent a produkció számára.

Az 1994-ben alakult zenekar tagjai: Till Lindemann énekes, Flake Lorenz billentyűs, Paul Landers és Richard Z. Kruspe gitáros, Oliver Riedel basszusgitáros és Christoph Schneider dobos. Eddig hét stúdióalbumot adtak ki, két sikerdaluk, a Du hast és az Engel filmek betétdala is volt: előbbi a Mátrixé, utóbbi a Mortal Kombaté.
A Rammstein - egy "m" betűvel megtoldva - a németországi Ramstein-Miesenbach-i légibázisról kapta a nevét; 1988 augusztusában egy légibemutatón itt történt az a katasztrófa, amelynek következtében 67 néző és három pilóta vesztette életét. A zenekar Rammstein címmel dalt is írt.

Az együttes eddig kétszer adott koncertet Magyarországon: 1998-ban a Sziget fesztiválon, 2005 februárjában pedig a sportarénában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását