2024. április 24. - György

Folyik a harc az elnökválasztás miatt

Folytatódik a harc az orosz Filmművészek Szövetségében, amelynek decemberi kongresszusán leválasztották elnöki tisztségéből Nyikita Mihalkovot. A neves rendező a szövetség egész tagságát összehívta március 30-ra egy újabb kongresszusra, hogy ott majd az ő
2009. március 15. vasárnap 17:57 - HírExtra
Mihalkov decemberi fenyegetésének megfelelően az igazságügyi minisztérium formai hibákra hivatkozva nem fogadta el a tanácskozás eredményét, s nem jegyezte be a megválasztott vezetést élén Marlen Hucijev rendezővel, emiatt a szövetség működésképtelen.

Hucijev támogatói, azaz Mihalkov ellenfelei - leginkább moszkvai rendezők - peres úton támadták meg a régi vezetést, s most bejelentették: nem vesznek részt az újabb kongresszuson.

Mihalkov ezúttal sem személyesen, hanem pártoltja, Mihail Porencsenkov színész, megbízott elnök útján jelentette be szándékát, s Porecsenkov egyben közölte: jelölteti magát az elnöki tisztségre.

Elmondta továbbá, hogy Mihalkov a társadalom segítségét kéri az új kongresszus megrendezéséhez, ugyanis Moszkvába szándékozik hívni az egész országból a filmeseket, hogy részletesen beszámoljon az elmúlt időszakról, s hogy "saját maguk lássák, hallják és értsék, mi történik". Mindez pedig úti- és szállodaköltséggel, továbbá nem elenyésző terembérrel jár: az egyik legdrágább helyen, a Gosztyinnij Dvor kiállítási központban bérelt helyiségeket.

A minisztérium döntése értelmében április 1-ig kell rendezni a szövetségben felmerült jogi problémákat, ellenkező esetben a szervezet tevékenységét leállíthatják egy fél évre.
A rendezői szakosztály moszkvai tagjai jószerivel tanácstalanok.

Többen azt mondták az MTI kérdésére, hogy úgy vélik: Mihalkov ellen nem lehet fellépni, közel áll az ország vezetéséhez, nagy befolyással van a filmművészetre szánt eszközök elosztásában, s a többnapos moszkvai út fejében sokan úgy szavaznak majd, ahogyan ő szeretné, ezért az egyetlen cél a köztiszteletnek örvendő, 80 éves Marlen Hucijev megóvása lehet.

Mások azonban úgy vélik: a jelen helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, mit tesznek majd az emberek, s nagyon nagy az esély arra, hogy ugyanaz történjen, mint az 1986-ban tartott V. kongresszuson, ahol váratlanul, demokratikus úton a maximális erkölcsi tekintélynek örvendő Elem Klimovot választották a szövetség elnökévé éppen úgy, ahogy most Hucijevet.

Nyikita Mihalkov 12 éven át volt a szövetség elnöke, s munkája már jó ideje elégedetlenséget keltett. Eladta a szövetség több értékes ingatlanát, s éppen le akarta bontatni a szervezet nagy hagyományú székházát, hogy szállodát építsenek a helyére.

A számvevő bizottság jelentéséből az is kiderül, hogy a szervezet némely ingatlanának bérlői ősi, nevetségesen olcsó díjakat fizetnek, mások több éve egyáltalán nem fizetnek semmit, továbbá hogy a gazdasági döntések nagyrészt legkevésbé sem jogszerűen születtek. Mindazonáltal a szövetség vagyona még így is 100 millió dollár felett van.

Mihalkov kimagasló rendezői és színészi tehetségét senki nem vonja kétségbe kollégái között, de emberileg soha nem tartották sokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását