2024. március 29. - Auguszta

Mentsük meg a fókabébiket!

A fókabébik gyilkolása ellen tiltakozott Moszkvában mintegy 150 ember, a megmozduláson részt vett többek között Oleg Mitvol, az állami Természetvédelmi Felügyelet vezetője, valamint a környezetvédelmi minisztérium több munkatársa és több ismert tévés sze
2009. március 15. vasárnap 17:02 - HírExtra
Oroszország mintegy 20 városában voltak tüntetések a hófehér bundájú, hatalmas szemű kicsi fókák védelmében.

A grönlandi fóka - amelynek kicsinyéről szó van - a legismertebb fókafajta. Utódait február végén, március elején hozza világra. A szülők öt hétig táplálják az újszülötteket, amelyek ezalatt az idő alatt hófehér bundával bírnak, s mivel alig mozdulnak, teljesen védtelenek.

Öt hét után a kis fókák kezdik változtatni a színüket: előbb foltjaik jelennek meg, majd szürkébb, keményebb szőrt növesztenek.

Oroszország az utolsó a világon, ahol mindeddig nem tiltották az egészen fiatal fókák vadászatát, bár február végén már módosították a vonatkozó szabályozást, és a teljes betiltást irányozták elő. Ennek ellenére máig engedélyezett a kis fókák vadászata március 11. és április 30. között, vagyis a fő szaporodási időszakban. Jurij Trutnyev illetékes miniszter februárban a fókavadászat egészének betiltását is kilátásba helyezte március 1-i határidővel, ez azonban nem következett be.

A fókabébik irtása a legdurvább, legvéresebb eljárással történik, dorongokkal agyonverik az állatokat.

Az orosz állatvédők jelezték: amennyiben idén is megkezdődik a vérengzés, akárcsak tavaly, most is kiszáll a helyszínre egy számos orosz sztárból álló különítmény a Fehér-tengerre, hogy ott tiltakozzon.

Hangoztatták, hogy az engedélyezés mellett szóló érvek nem állják meg a helyüket: nem marad munka nélkül a helyi lakosság, ugyanis a véres munkát a hivatalos adatok szerint hat héten át 75 ember végzi. Rámutattak arra is, hogy norvég halászok egyre aktívabban részt vesznek a gyilkolásban úgy, hogy megvásárolják a kvótákat: idén az engedély 35 ezer állat leölésére szól.

Korábban Mihail Sirokij, a térség legnagyobb, fókavadászattal a kilencvenes évek közepe óta foglalkozó halászati szövetkezetének elnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta: idén nem kaptak kvótát, mind a norvég halászoké lett, akik az állatok korára való tekintet és válogatás nélkül gyilkolják a fókákat.

Szakértők szerint a grönlandi fóka állománya a kilencvenes évek vége óta harmadára csökkent.

A grönlandi fókák a szaporodási időszakban kizárólag a Fehér-tengeren, a norvégiai Jan Mayen sziget környékén és a kanadai Új-Foundland térségében gyűlnek össze több tízezres csapatokban, máskor azonban több ezer kilométerre is eltávolodnak innen.

Rákokkal és halakkal táplálkoznak, táplálékukért 250 méter mélyre is lemerülnek. Természetes ellenségük a jegesmedve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását