2024. április 18. - Andrea, Ilma

A számítógépek öt legnagyobb ellensége

A brit IT Pro összegyűjtötte azokat a számítástechnikai veszélyforrásokat, amelyek a legnagyobb károkat okozták az elmúlt hónapban. Az egyik olyan súlyos volt, hogy a Microsoft "vérdíjat" tűzött ki a vírus megalkotójára.
2009. március 3. kedd 06:32 - HírExtra
1. Belső munkatársak lopása
Gyakran előfordul, hogy nem egy hacker vagy egy másik cég lop el fontos adatokat - például egy megjelenés küszöbén álló szoftvert -, hanem egy olyan munkatárs, aki az adott cégnél dolgozott. Mivel a recesszió javában tombol, ezért az elbocsájtott IT-szakemberek dühükben gyakran fordulnak a bosszúnak ehhez az eszközéhez. Az elmúlt hónapban az ilyen ügyek feltűnően meg is szaporodtak világszerte.

2. Spam és adathalászat
A hackerek és kiberbűnözők persze februárban sem pihentek, ezért a legjellemzőbb károkozás a spam és "phising" (adathalászat) által történt. A múlt hónapban két nagyon konkrét és súlyos esetről is beszámolt az ITPro, amelyek nem mellesleg Magyarországra is beszűrődtek. Az egyik a Valentin-napi vírusos "üzenetek" sora. A szeretetre és ajándékokra vágyó felhasználó a linkre klikkelve jó nagy adag, trójai típusú számítógépes vírust kapott. Az adathalászok pedig azokat a gmail-felhasználókat pécézték ki, akik a googletalk csevegőprogramot használták. Érdekes volt az időzítés is: a hackerek pontosan azután vetették be ezt a trükköt, hogy a gmail több órára leállt.

3. Már az Adobe sem biztos?
Az Adobe-fájlokhoz kötődő adathalászó vírusokról nem először hallunk, ami azonban igazán meglepő, az az Adobe hozzáállása: a biztonsági javítások csak március közepén válnak elérhetővé. Pedig a múlt hónapban is az Adobe Flash Playerhez kapcsolódó adathalászattól volt hangos az internet: a programot kihasználó vírus kitörölte a felhasználó begépelt adatait, és helyette egy internetes címre utaló hivatkozást írt be mindenhova - mintha a gép kelt volna életre.

4. Facebook "adatellenőrző program"
Az adattolvajok a Facebook közösségi oldalt, illetve annak felhasználóit sem kímélték a múlt hónapban: olyan alkalmazást próbáltak "rátukmálni" a gyanútlanokra, amely egy gondosan megfogalmazott hamis üzenetben azt magyarázza el, hogy gond van a felhasználó profiljával, és csak ez a program tudja helyrehozni az adatveszteséget. A biztonsági szakemberek arra ugyan nem jöttek rá, hogy a vírus alkotójának mi volt a célja ezzel a trükkös kis programmal, de mindenképpen veszélyesnek tűnt.

5. Microsoft vérdíj
Végül a conficker nevű vírus volt az egyike talán a legsúlyosabbaknak: mintegy 3,5 ötmillió gépet fertőzött meg, és leginkább az üzleti szektor hálózati gépeit és szervereit pécézte ki magának, kritikusan lelassítva és gátolva ezek működését. A vírus ugyan még januárban terjedt el, méghozzá nem is akármilyen mértékben: január 14-én nem kevesebb, mint egymillió gépet fertőzött meg egyetlen napon. Ugyanakkor azért tartozik a februári összeállításba a conficker, mert ezt a vírust mind a napig nem sikerült megfékezni - annak ellenére, hogy a Microsoft 250.000 dollár "vérdíjat" tűzött ki az előállító fejére. Aki kellő elhivatottságot és technikai tudást érez ahhoz, hogy megtalálja az illetőt, az még mindig megpróbálhatja. Súlyosbítja az ügyet, hogy a confickernek egy új variánsa is elterjedt: a Conficker B+, amelynek tulajdonságait még a szakemberek sem ismerik kellőképpen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását