2024. április 19. - Emma

Pixel planéta

Virtuális utazás a tér-idő kontinuumba, sisak, idő-áramkörök, furcsa gőzgépek, és Fluxus Kondenzátor nélkül. Akit nagyon érdekel, hogy mi folyik a víz alatt, vagy álmatlan éjszakái vannak a marsi demográfiai robbanás aktuális állásának ismeretlensége vége
2009. február 5. csütörtök 19:29 - B.R.
A programnak három nagyon jó tulajdonsága van; rendkívül szórakoztató, esetenként igen hasznos, és - az egyszeri magyar, kibickedő PC felhasználónak fontos tulajdonság - teljesen ingyenes.

„Kezdetkor teremtette Google az eget és a földet.”

A virtuális földgömb fejlesztése 2004-ben fejeződött be, a Keyhole cégnek köszönhetően. A Google lehetőséget látott a dologban, így egy évvel később meg is vásárolta azt. A program ugyanúgy fut Windows-on és Linux-on is, közös témát adva ezzel az alapvetően ellenségeskedő „nerd” arcoknak. Az Earth segítségével meghatározhatunk földrajzi koordinátákat, pillanatképeken keresztül bekukkanthatunk a világvárosokba.

Utazásunk előtt, előre informálódhatunk a helyi nevezetességek kapcsán, felmérhetjük szállásunk elhelyezkedését, vagy áttanulmányozhatjuk a megismerni kívánt hely közlekedési adottságait. A fontosabb földrajzi pontokról további adatokat olvashatunk, illetve képeket nézhetünk, amit az internetes közösség tagjai töltenek fel. Emellett a Wikipedia-val is kéz a kézben dolgozik a rendszer, a minél pontosabb információk közreadásának elősegítésére.



„A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket…”

Erre így szóltak a fejlesztők; „legyen világosság”, és a 2009-re beígért újításokat be is végeztették. A közelmúltban jelent meg a magyar nyelven is elérhető Google Earth 5.0-s verziója. A program segítségével most már a tengerek mélységeit is felfedezhetjük, mondhatni „illő” volt már, mivel e víz alatti területeken él bolygónk élőlényeinek 80 százaléka. Az opció több menüponttal bír; ha kellőképpen elvetemültek vagyunk, akár különféle halfajok vándorlási útját is figyelemmel kísérhetjük. Emellett lehetőségünk van még Cousteau kapitány 90 kiadatlan felvétele által informálódni, hullámsírban fekvő hajók 3D-s képeit nézegetni, vagy a hétvégi kite-szörfözésünkhöz megkeresni a legalkalmasabb helyet.

„Google látta, hogy ez jó.”

A Google Earth, 2007-ben megjelent 4.2-es kiadásában már virtuális, intergalaktikus utazást lehetett tenni, űrhajónkat egérrel irányítva. 100 millió csillagrendszert, és közel 200 millió galaxist lehetett beutazni, stoppolás, útikalauz, és mocskos törölköző nélkül. Ennek szabályszerű következménye volt, hogy a fikciókat kedvelő egyének kedvenc bolygója, a Mars térképének „bejárhatósága”. Az opció segítségével a vörös bolygó felszínét barangolhatjuk be 3D-s ábrázolásban, melyet műholdfelvételek, és űrszondák képei alapján raktak össze.

A legérdekesebb újítás viszont az, hogy az időben is utazhatunk az 5.0-s verzióval. Megnézhetjük, hogy adott terület - például lakóhelyünk - hogy változott az idők folyamán, messzire visszavezetve akár az ember megjelenése előtti időkre is.

Szóval "egérre fel", és irány az orbitális pálya!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását