2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Teljes programsorozat a magas vérnyomás ellen

A Magyar Hypertonia Társaság négyhónapos programsorozatot indít a Törődés napja címmel a magas vérnyomás kockázatának és szövődményeinek mérséklése érdekében. A program keretében minden hónapban más-más társbetegségre, szövődményre és kockázati tényezőre
2009. február 26. csütörtök 21:57 - HírExtra
A magasvérnyomás-betegség vezető halálok szinte az egész világon, és az emelkedett vérnyomásértékek növelik az agyi történések, az infarktus és a vesebetegség kialakulásának kockázatát. A társaság céljai között a korai felismerés, a tájékoztatás, a kezelés és az orvos-beteg együttműködés javítása szerepel - hangoztatta de Chatel Rudolf professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a programot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte, 2005 óta fokozatosan nőtt a jól beállított betegek aránya, ugyanakkor hangsúlyozta, milyen fontos, hogy a magasvérnyomásos betegek betartsák az előírt életmódot.

A társaság 2008 őszén szív- és érrendszeri kockázatfelmérést végzett háziorvosok segítségével. 10 ezer betegnél vizsgálták, hogyan befolyásolja a tájékoztatás, az oktatási program a betegek állapotát. Azt tapasztalták, hogy a felvilágosító munka kézzelfogható eredményeket hozott: a felmérésben résztvevő betegeknek csökkent a vérnyomásuk, és javultak mind a vércukor-, mind a koleszterin értékeik - mondta doktor Kiss Róbert, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

A Magyar Hypertonia Társaság egyik legsikeresebb programja a négy éve működő az Éljen 140/90 alatt program. Ebben az évben induló új kezdeményezésükkel, a Törődés napja című programmal más-más társbetegségre, szövődményre és kockázati tényezőre hívják fel a lakosság figyelmét.

A márciustól júniusig tartó programsorozat során lakossági felvilágosító rendezvényeket szerveznek különböző városokban, és a helyi szív-, vese- és cukorbeteg szervezetekkel együttműködve ingyenes vérnyomásmérést, koleszterinszint- és vércukor-ellenőrzésre várják az egészségük iránt érdeklődőket. A szakszemélyzet és a program aktivistái élő tanácsadással segítik a hozzájuk fordulókat és tanácsadó füzetet is szétosztanak az érintettek között.

A program további háziorvosokat kíván a mozgalomba bevonni. Számukra kezelést segítő eszközöket - életmód tanácsadó füzetet és főzési tanácsokat tartalmazó DVD-t - adnak át, amelyekkel elláthatják a programba bevont betegeiket.

Megújult az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as telefonszámon a szív- és érrendszeri tanácsadó vonal, és márciustól élő szaktanácsadással várja a segítséget kérők hívását. További információkhoz juthatnak az érdeklődők a www.vernyomasnaplo.hu internetes oldalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását