2024. április 20. - Tivadar

Buknak a virslik

A legtöbb virslihez a gyártók sokszor rossz minőségű húsnyesedéket, szóját, adalékokat, állományjavítókat adnak, és olykor még a füstös íz is csak aroma kérdése.
2008. november 13. csütörtök 18:07 - Hírextra
Elég csak lehúzni a műanyag álbelet, kettévágni a nyers húspéprudacskát és máris érdekes dolgokat lehet megfigyelni. Van, amelyikben láthatóvá váltak egyes bőrdarabkák, a másik szivacsos, lyukacsos volt, a harmadik túl világos, a negyedik foltos. Szinte egyikre sem volt jellemző, hogy roppanós lenne (nemhogy főzve, de nyersen sem) pedig a legtöbbet így hirdetik.

Előfordult, hogy a tesztelők túl savanyúnak találták a terméket, de nagyon sós, nagyon borsos, túl szójás, erősen füstös és kellemetlen mellékízű is találtatott.

E húsipari termékek esetében az árnak és a minőségnek olykor semmi köze egymáshoz - nyilatkozta a Magyar Távirati Iroda munkatársának Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője. Bár tény, hogy a legdrágább virsli bizonyult a legjobbnak, (3100 forint egy kilóért elég borsos ár) de az egyébként jobb sorsra érdemes mangalicahúsból készült virsli például ehetetlen volt, jóllehet, 2230 forintba kerül belőle egy kiló.

Tizenöt termékből kettő elégtelen bizonyítványt kapott, pedig egy igen neves gyár üzeméből került ki, és mindössze egy kapott kiváló összesítést. Ezt egy kis településen működő cég gyártja.

A csomagolás is sok mindent elárul: előfordult, hogy teljesen olvashatatlan volt a felirat, egy másikon nagyon apró betűs, vagy elázott a papír - olvasható a Kosár fogyasztóvédelmi magazin novemberi számában.

Érdekes egyébként átböngészni, mit is tartalmaznak ezek a termékek. Olykor csak tépelődhet a vásárló mit is keres az összetételben a jég (?), a szőlőcukor, a szentjánoskenyér, a guárgumi, a mustármagliszt, nem beszélve az L-karnitinről vagy a titokzatos xantángumiról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását