2024. április 19. - Emma

Ez történt a Becsület napján

Több mint ezren vettek részt a "becsület napja" elnevezésű megemlékezésen szombaton délután Budapesten a Hősök terén. A többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal azért gyűlt össze a téren, hogy 1945. február 11-ére emlékezzen.
2009. február 15. vasárnap 08:05 - Hírextra
A résztvevők a Kós Károly sétányon gyülekeztek, majd onnan zárt alakzatban vonultak a Hősök terére, az Ismeretlen katona emlékművéhez, ahol beszédek hangzottak el. A tömegben felfedezhető transzparensek és lobogók szerint a magyarok mellett cseh, horvát, német, olasz, svéd és szlovák megemlékezők is voltak a rendezvényen.

A megemlékezés végén a részt vevő szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az Ismeretlen katona emlékművénél, a felkonferálás szerint a Magyar Gárda és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom is köztük volt.

A rendőrség a rendezvény idejére kordonnal vette körbe a Hősök terét, ahová a rendezők csak a résztvevőket engedték be.

A Hősök terével szemben a Dózsa György és az Andrássy út kereszteződésében antifasiszta fiatalok demonstráltak.

Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a megemlékezésről öt embert - köztük egy horvát állampolgárságú nőt - állított elő a rendőrség: egy magyar állampolgárságú férfit körözés miatt, a négy másikat pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk.

A többórás megemlékezés békésen ért véget.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek és magánszemélyek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vettek java része fogságba esett vagy meghalt. Az emlékező akciókat a "becsület napjaként" emlegetik. Az idei megemlékezést a Hősök terén rendezték meg, amelyhez csatlakozott az Európa Hősei emlékmenet.

Összeállítás az e nap alkalmából korábban tartott rendezvényekről:

1997. február 15. - A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) emlékmenetet tartott, amelyen mintegy 150-en vonultak fel a Clark Ádám térről a budai Várig vezető útvonalon. A szónokok egyenként felsorolták a kitörésben rész vett alakulatokat és fegyveres csapatokat.

1998. február 14. - A Magyar Nemzeti Arcvonal demonstrált a budavári Kapisztrán téren.

1999. február 13. - A Magyar Nemzeti Arcvonal rendezvényén a szervezet vezetője, Györkös István beszélt a budavári Kapisztrán téren. Este az angyalföldi Viking Klubban tartott összejövetelen verekedés tört ki a fiatalok és az őket igazoltató rendőrök között, nyolc személyt - köztük hat külföldit - előzetes letartóztatásba helyeztek.

2000-2002 között a Várban nem tartottak "becsület napi" megemlékezéseket, mert a területet egyéb kulturális rendezvények céljára foglalták le. 2003-ban hadtörténelmi rendezvénysorozatot tartottak.

2003. február 15. - A Kossuth téren egy időben tartott demonstrációt a 2001-ben bejegyzett, az ügyészség által korábban megszüntetni javasolt Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A Mazsihisz a fasizmus áldozataira emlékezett, egyben tiltakozott a neonáci csoportok megjelenése ellen. Mindkét rendezvény békésen ért véget.

2004. február 14. - A Vér és Becsület Kulturális Egyesület Hősök terén tartott megemlékezésén mintegy hatszázan vettek részt. A szónokok a II. világháborús Magyar Honvédség, a német Wehrmacht és az SS érdemeiről beszéltek az ismeretlen katona emlékművénél.

2005. február 12. - Mintegy ezren vettek részt a Hősök terén - a Fővárosi Bíróság által első fokon

2004 decemberében, nem jogerősen feloszlatott - Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezvényén. A résztvevők megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékműve elé elhelyezett fejfát, amelyen egy rohamsisak volt. A rendezvényen felszólalt egy németországi párt berlini vezetője is. Ugyanaznap a Magyar Nemzeti Szabadság Párt a Batthyány téri Duna-parti sétányon tartott rendezvényt, amelyen Ekrem Kemál György, a párt vezetője mondott beszédet.

2006. február 11. - A Hősök terén a Fővárosi Ítélőtábla által 2005. október 27-én immár jogerősen betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület egykori vezetője, Domokos Endre kezdeményezésére több száz fekete ruhába öltözött, bakancsos szimpatizáns árpádsávos zászlókkal tartott megemlékezést. A rendezvényen a magyar felszólalókon kívül német, svéd és angol szónok is beszélt, a résztvevők közül is sokan érkeztek külföldről.

2007. február 3. - Másodszor rendeztek az 1945-ös kitörésben "elesett hősökre emlékezve" ún. kitörés emléktúrát egyes szervezetek a Budapest-Mány útvonalon.

2007. február 10. - A Hősök terén közel ezer bőrfejű emlékezett a "becsület napjának" nevezett eseményre. A Hazáért Egység Mozgalom szervezte megmozduláson árpádsávos zászlók alatt fekete bomberdzsekis, kopaszra nyírt neonácik a tér közepén megkoszorúztak egy fából készült, az elesett német és magyar katonák nyughelyét szimbolizáló, "Vér és becsület" feliratú keresztet. (Február 3-án másodszor rendeztek az 1945-ös kitörésben "elesett hősökre emlékezve" ún. kitörés emléktúrát egyes szervezetek a Budapest-Mány útvonalon.)

2008. február 9. - Mintegy kétezer, fekete ruhát viselő bőrfejű gyűlt össze a Hősök terén az úgynevezett becsületnapi megemlékezésre, ugyanott mintegy háromszáz fiatal a magyar nyilasokra és II. világháborús német megszállókra emlékező szkinhedek ellen tüntetett tarkóra tett kézzel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását