2024. április 25. - Márk

Interjú Pokorni Zoltánnal - A Turul-szobortól az egészségügyi reformig

Pokorni Zoltán az utóbbi időben mintha kiesett volna a nagypolitika látóteréből, keveset hallani róla. Utánajártunk, hogy a Fidesz egykori oktatási minisztere, aki a tizenkettedik kerületet irányítja, mivel foglalkozik éppen. Az egészségügyi reformtól kez
2007. november 29. csütörtök 10:23 - Constantinovits Milán
Polgármester úr! Beszéljünk először kerületéről, a Hegyvidékről! Mi tart eddigi polgármesteri munkája legfontosabb eredményeinek?

Valamivel több mint egy éve vagyok a kerület, a Hegyvidék polgármestere. Megválasztásomkor jobb közlekedést, rendezettebb környezetet, kiszámítható és biztos otthont ígértem az itt élőknek. A céljaim nem változtak azóta sem, azonban egy évnyi intenzív, komoly munka áll már mögöttünk, aminek bízom benne, hogy a kerületben élők is érzik a hatását. Sok olyan jó fejlesztési program volt a kerületben amit csak folytatnunk kellett, de számos új ötletet és elképzelést is meg tudtunk valósítani. Annak ellenére, hogy a tizenkettedik kerületet gazdag, elit budai kerületnek gondolják sokan, hiszen a kerületiek egy része tehetős, az Önkormányzat bevételei rendkívül korlátozottak , hiszen nálunk nincsenek ipari parkok, gyárak, ráadásul a kormány rossz gazdaságpolitikája erősen sújtja a sokszor ellehetetlenedés szélére sodort önkormányzatokat. Az elmúlt év munkából nehéz kiemelni a legfontosabbakat, de azt hiszem különösen büszke vagyok az Arany János Iskola homlokzat-felújítására, játszótereink, parkjaink átalakítására rekonstrukciójára, szociális segélyeink kiterjesztésére, a „Biztonságos úton a kerület óvodáiba, iskoláiba'” elnevezésű programra, vagy az okmányiroda működésének hatékonyabbá tételére. Külön öröm számomra, hogy az idén indult EU-pályázatokat koordináló munkánk várakozáson felüli eredményt hozott, hiszen a Tamási Áron Iskola rekonstrukciójára 250 millió forintot nyertünk el, ami Budapesten egyedülálló volt.

Kritikus kérdés volt mindig is a budai kerületek számára a tömegközlekedés. Most, hogy a BKV az éjszakai járatokon kívül sok vonalon csökkenti a járművek számát, vannak-e terveik a kerületi tömegközlekedés fejlesztésére?

Pokorni Zoltán
(Budapest, 1962. január 10.)
Tanár, politikus, országgyűlési képviselő, korábban oktatási miniszter (1998-2001), a Fidesz elnöke (2001-2002), 2006. október 1-jétől Budapest XII. kerületének polgármestere.

Pedagógiai munkája

A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1980-ban. Tanulmányait az ELTE magyar-történelem szakán fejezte be 1987-ben. Ezután a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium tanára lett.

1988-ban előbb a Fiatal Pedagógusok Egyesületének, majd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alapítója, 1993-ig utóbbinak szóvívője, illetve ügyvivője volt. Részt vett az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásokon is, ezalatt a Ráció c. szakszervezeti lapnak a főszerkesztője is volt. Posztjairól a Fideszbe történt belépése (1993. október 1.) után mondott le.

Politikai tevékenysége

1994-ben az országos listáról jutott be az Országgyűlésbe, majd 1998 óta viszont egyéni választókerületéből (Budapest XII. kerülete, 18. választókerület). Képviselősége miatt feladta tanári hivatását. 1994 és 1998 között az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke, 1997 és 1998 szeptembere között a Fidesz parlamenti frakcióvezetője volt.

Az Orbán-kormány idején 1998 és 2001 között oktatási miniszter, az ő minisztersége idején ment végbe a felsőoktatási intézmények integrációja, megszűnt a tandíj és bevezették a diákhitelt.

2001-ben Kövér Lászlót váltva a Fidesz elnökévé választották, emiatt lemondott miniszteri posztjáról.

2002-ben a választási vereség után megtartotta pártelnöki pozícióját és újra frakcióvezető lett. Párttisztségei mellett, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának alelnöke is.

2002 júliusában kiderült édesapjáról, Pokorni Jánosról (aki még Pokorni Zoltán gyermekkorában elvált feleségétől és családjától), hogy a kommunista rendszerben a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnökségének ügynöke volt. Ennek következtében Pokorni Zoltán pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról azonnal lemondott.

Átmeneti visszavonultságából 2003 májusában tért vissza, amikor az újjászervezett Fidesz alelnökévé választották.

2006-ban újra egyéni választókerületből jutott be az Országgyűlésbe. A frakcióvezetői posztot a pártvezetéssel való szembenállása miatt nem vállalta.[1] 2006. október 1-jén megválasztották Budapest XII. kerülete polgármesterének.

Családja

Nős, felesége Beck Andrea pszichológus. Négy fiúgyermekük van: Benedek Donát (1992) , Ágoston Jakab (1996), Ábel Boldizsár (1999) és Barnabás Vince (2001).

(forrás: Wikipedia.hu)
Fontosnak tartjuk, hogy buszsávok épüljenek útjainkon, ebből el is készült már több, például a Kútvölgyi úton, vagy a Csaba utcában. A 18-as és 59-es villamosok összekötése is megtörtént, ami szintén fontos lépés volt a tömegközlekedés fejlesztése céljából. Talán a leglátványosabb tervünk a fogaskerekű vasút teljes felújítása. Ehhez természetesen kell a főváros támogatása is, de úgy érzem, megvan a közös akarat és még ebben a ciklusban megvalósul eme fejlesztés.

Hadd térjek rá egy rázósabb helyi témára! Hogy áll a hegyvidéki Turul-szobor ügye? Le kell-e bontani, illetve, épül-e még a kerületben más háborús emlékmű?

Az elmúlt hetekben a világháborús emlékművet eddig övező éles viták helyett sikerült elindulni a megállapodást jelentő úton. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a javaslatomat, miszerint épüljön egy külön emlékmű a kerületben a polgári áldozatok emlékének. Ezzel remélem befejeződik az a huzavona, ami pontosan azokkal szemben volt méltatlan, akikre a turul szoborral emlékezni szerettünk volna. Már ki is írtuk az új szobor pályázatát, és rövidesen ismét a Közgyűlés támogatását fogom kérni a konkrét tervek birtokában.

Lépjünk az országos politika irányába: hogy látja, érezhető már a kerületi polgárok számára az egészségügyi reform hatása? Ha igen, mik a tapasztalatok?

Természetesen a kerületben élők is érzik a hatását a mostani átgondolatlan és felelőtlen egészségpolitikának. Sorra zárnak be a Hegyvidéken is azok az intézmények, amelyeknek egyetlen hibájuk, hogy túl értékes helyen fekszenek. A magyar egészségügy sosem működött hibátlanul, de mára a teljes átláthatatlanság és káosz jellemzi. Én annak örülnék, hogyha a kerületben nem változtatási tilalommal kellene védenünk a kórházainkat a lakóparképítőktől, hanem újonnan épülő, vagy felújított rendelők átadásán kellene részt vennem. A többiztosítós rendszer bevezetését is rendkívül kockázatosnak tartom, hiszen a nemzetközi példák egyértelműen megmutatták, mindig a legszegényebbek, legkilátástalanabbak azok, akik az egészségprivatizáció után egyre nehezebb és
reménytelenebb helyzetbe kerülnek.

Ezzel az intézkedéssel tehát nem ért egyet. A miniszterelnök úr – törekvéseit tekintve az ellenzék által is üdvözölt – tisztasági csomagjával tud azonosulni?

Rossz időben előhúzott, átgondolatlan javaslatnak tartom az ügyet, ami csak arról szól, hogy a kormány elterelje a figyelmet a Zuschlag-ügyként elhíresült szocialista korrupciós botrányról. Azt senki sem vitatja, hogy a politikusok költségtérítését átláthatóvá, világossá kell tenni, az azonban elfogadhatatlan, hogy a mostani gazdasági helyzetben, amikor orvosok és pedagógusok vesztik el a munkájukat, a MÁV és BKV dolgozói hetente sztrájkolnak, a képviselők fizetésének megtöbbszörözését javasolja a kormány.

Úgy tűnik, a Fidesz is meg kívánja lovagolni az általános elégedetlenséget az újabb népszavazási akciójával.

Fontos demokratikus eszköz a népszavazás, egy ritka lehetőség, amikor az emberek végre konkrét ügyekben közvetlenül elmondhatják véleményüket Gyurcsány Ferenc és csapata munkájáról. A kormány persze érzi ennek a veszélyét, ezért közel egy éve mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy összezavarják az embereket és ellehetetlenítsék a népszavazást. Bízom benne, hogy sikeres lesz a kezdeményezésünk, és az emberek határozottan kinyilvánítják véleményüket azokban a kérdésekben, amelyek jelentősen befolyásolják mindennapi életüket, mint például a vizitdíj, vagy a tandíj.

Végül engedjen meg egy személyes kérdést! A jövőben „csak” kerületi szinten kíván politizálni, avagy várható visszatérése az országos nagypolitikába is 2010-től?

A hegyvidéki emberek azért szavaztak nekem egy éve bizalmat, hogy a kerület ügyeit tekintsem elsőszámú feladatomnak. Ennek megfelelően ez most számomra a legfontosabb munka, igyekszem jó polgármestere lenni ez itt élőknek. A kerület érdekeit próbálom érvényesíteni a fővárosi munkám során. Úgy érzem, képviselői munkámmal jobb, racionálisabb döntéseket tudok hozni, hiszen polgármesterként nap mint nap találkozom azoknak a döntéseknek a következményeivel, amelyek a parlamentben születnek. Részt veszek azért továbbra is a Fidesz alelnökeként a nagypolitikai munkában, azonban ahogy már említettem, legfontosabb feladatom most a hegyvidéki kerület vezetése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását