2024. április 24. - György

Bizonytalan helyzetben vannak a közszolgálati dolgozók

Stabilizálni kell a közszolgálati jogviszonyt, mert bizonytalan helyzetben vannak a szféra dolgozói, s egészségtelenül átpolitizálódott a közszolgálat - mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára
2009. február 11. szerda 15:20 - Hírextra
A közszolgálatban tevékenykedőket 2006-től "a politika egyes szereplői" bűnbakként kezelik, az állam "visszahúzó tömegének" tartják, s ez ellehetetlenítette a köztisztviselők és a közalkalmazottak helyzetét - mondta a szakszervezeti vezető.

Hozzátette: az elmúlt két évben a "politikai minősítés" a létszám 140 ezres csökkentésében, 90 ezer munkahely megszűntetésében is megnyilvánult. A jogviszonyban lévők száma a 2004-es 830 ezerről, 2008 novemberéig 680 ezerre csökkent.

Fehér József szerint a koncepciótlan leépítés sok kárt okozott, s ez jelentősen érződik a közszolgáltatások színvonalának romlásában is.

Az MKKSZ főtitkára úgy vélekedett, hogy a közszolgálati dolgozók a jelenlegi riasztó állapotban is képesek még a megfelelő szolgáltatásra mind az állampolgárok, mind a vállalkozói szféra számára, de a stratégiai váltás már elkerülhetetlen.

Mindenekelőtt - folytatta - a jogviszony stabilizálására van szükség, hiszen a köztisztviselői, közalkalmazotti törvényt az utóbbi időszakban már 52 alkalommal módosították. Erősítésre szorul - állította - a tevékenység szakmai oldala, mivel szerinte "egészségtelenül átpolitizálódott" a közszolgálat. Fontosnak tartotta továbbá a versenyképesség megőrzését, benne a javadalmazás rendezését is, mert "lenullázódott a korábbi tarifaemelés".

A sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei önkormányzat fideszes elnöke a kialakult helyzetért a kormányt tette felelőssé és sürgette, hogy "ne felesleges bürokrataként, hanem partnerként kezelje a kabinet a közszektorban, a költségvetési szférában, illetve a közigazgatásban dolgozókat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását