2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kormány és a közszféra még csak "értik egymást"

Nem hozott érdemi előrelépést a kormány és a közszféra szakszervezetei közötti bértárgyalás hétfőn, de a felek továbbra is bíznak a megállapodásban.Csizmár Gábor államtitkár a kormányoldal képviseletében a mintegy egy órás tárgyalásról távozva az MTI-nek
2008. december 8. hétfő 11:40 - Hírextra
Arra a kérdésre, volt-e újabb ajánlata a kormánynak a korábbi 140 ezer forintban maximalizált 13. havihoz képest, azt mondta, hogy "precizírozott" ajánlatot tettek. Egy skálán bemutatták, hogy különböző illetményküszöbök esetén az emelés mennyibe kerülne - magyarázta.

Mint elmondta, 122 milliárd forintot jelent az a határ, ami a korábban ajánlott 140 ezres illetményküszöböt jelenti. Ennél többet nem tudunk ajánlani - szögezte le az államtitkár. Eszerint a 140 ezer forintos bérhatárig 100 százalékos lenne a 13. havi bér kompenzálása, e fölött pedig részlegesen, havi 11.500 forintos pótlékokban kapnák meg az érintettek.

Közölte azt is, hogy a délelőtti megbeszélésen egyetértettek abban, tovább egyeztetnek a foglalkoztatás-biztonság, a munkavállalói és a szakszervezeti jogok kérdéseiben.

Varga László, a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezeti oldal képviseletében a tárgyalás utáni percekben azt mondta, érdemi elmozdulás és a kormány ajánlatában érdemi változás nem történt.
Közölte, megvitatták a kormány szakértői által a kompenzáció lehetőségéről készített anyagot. Az elemzés a szakszervezeti oldal álláspontját igazolja - vélekedett Varga László. Magyarázata szerint abból az derül ki, hogy a 140 ezer forintos bérhatár esetén csak minden második munkavállaló (47 százalékuk) kapná meg a 13. havi bérének teljes összegét.

"Mindenki kap valamit, de a teljes összeget alig több, mint az érintettek fele kapja meg" - fogalmazott Varga László.Arra is felhívták az államtitkár által vezetett küldöttség figyelmét, hogy amit a kormány a közszféra irányába tesz, "az durván 200 milliárd forintot vesz ki 2009-ben a 2008-as meglévő keresetekből" - jegyezte meg.

Varga László elmondta, hogy a tárgyalás következő fordulóját jövő hétfőn tartják, de véleménye szerint a megbeszélések "akár hosszú ideig is elhúzódhatnak". Jelezte ugyanakkor, hogy a szakszervezetek 2009 január 12-re sztrájkot helyeztek kilátásba, ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szakszervezetek továbbra is azt tekintik tárgyalási alapnak, hogy a kormány tartsa be a jövő évi bérekkel kapcsolatos korábbi megállapodást.

Hozzátette: tudomásul véve a válsághelyzetet, annyi engedményre hajlandóak, hogy nem ragaszkodnak az eredeti megállapodásban szereplő jövő évi reálbér-növekedéshez. A reálbér-csökkenést azonban semmiképpen nem tudják elfogadni. Éppen ezért a szakszervezetek a 13. havi juttatás mellett az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztésre tartanak igényt jövőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását