2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hillert is odaette a fene

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton New Yorkban átnyújtotta a Magyar Kultúra Követe címet Kati Marton újságírónak és Tompa Gábor színházi rendezőnek.
2009. január 25. vasárnap 10:45 - Hírextra
"Örömmel jelenthetem be Önöknek itt New Yorkban, hogy 2009-ben a magyar kultúra követe lett Marton Kati" - mondta Hiller István a Carnegie Hallban, ahol aznap este nyílt meg hivatalosan az Extremely Hungary című, tízhónapos amerikai magyar kulturális évad a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű koncertjével.

Mint a koncert után rendezett ünnepi fogadáson kifejtette, a kulturális miniszter minden évben a magyar kultúra kiemelkedő támogatóinak és személyiségeinek ezt a legmagasabb elismerést és felkérést adja át a magyar kultúra ünnepe alkalmából.

Kati Marton magyar-amerikai író, kutató és újságíró; sokrétű újságírói munkásságát az ABC News hírtelevízió és a National Public Radio amerikai közszolgálati rádió tudósítójaként kezdte. 1980 óta több könyvvel jelentkezett, számos amerikai sajtótermékben publikált, rádióadókon futottak műsorai. Az emberi jogok elkötelezett képviselője, a nők egészségvédelme érdekében világszerte működő nonprofit szervezet, az International Women's Health Coalition elnökasszonya, az újságíró-bántalmazások ellen fellépő Committee to Protect Journalists egyik vezetője. 2008-ban jelent meg könyve, Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot címmel.

 Munkásságáért számos kitüntetést vehetett át, tavaly Pro Cultura Hungarica díjat kapott. Kati Marton a 2009-es magyar amerikai évad védnöke.

A magyar kultúra követe elismerést vehette át Tompa Gábor rendező, az európai színházművészet kiemelkedő alkotója is. "Egész életében a magyar és a magyar nyelvű kultúrát szolgálta és szolgálja (...) az ilyen emberek miatt állt évszázadokon keresztül és áll a mai napig és a jövőben a magyar nyelvű, a magyar kultúra" - fogalmazott Hiller István, megjegyezve, hogy a rendező ezekben a hónapokban az Egyesült Államokban oktat és köt össze amerikaiakat és magyarokat.

Tompa Gábor 1981-ben végzett a bukaresti Színház és Filmművészeti Akadémián, a világszerte elismert romániai rendezőiskola kiemelkedő egyéniségeinek tanítványaként. 1981-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgatója és főrendezője. Igazgatása alatt a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi hírnévre tett szert, több hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt és számos díjat nyert. Tompa Gábor verseket és esszéket is ír, tagja a Romániai Írók Szövetségének és a Magyar Írók Szövetségének. 2007 januárjától a Kaliforniai Egyetem Színházi Tanszékén a Rendezői Program vezetője. Munkássága, bár leggyakrabban magyar nyelven szól, ékesen példázza, hogy a jó színház nem ismer sem nyelvi, sem politikai, sem kulturális határokat - tartalmazza a kulturális minisztérium tájékoztatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását