2024. május 17. - Paszkál

Megmutatjuk Amerikának, hogy mi is az a kultúra

A Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű koncertjével a New York-i a Carnegie Hallban szombat este hivatalosan megnyílt az Extremely Hungary című amerikai magyar kulturális évad;
2009. január 25. vasárnap 10:37 - Hírextra
Az eseményen részt vett a Hiller István oktatási és kulturális miniszter vezette delegáció.

A cigány zene témája köré épülő koncert a Carnegie Hall Stern Auditóriumát megtöltő mintegy 2800 fős közönség rajongását váltotta ki: az álló ovációval fogadott előadás után az együttest többször visszatapsolták.

"Ez a koncert a cigány zenéről, illetve a cigány és a klasszikus zene kapcsolatáról szól" - mondta bevezetőjében Fischer Iván karmester. A koncert Ökrös Oszkár cigány cimbalmos improvizációjával kezdődött, majd a közönség tradicionális cigány népzenét és népi, cigány ihletésű szimfonikus darabokat hallhatott. A zenekar - amellyel több számot együtt játszott idősebb és ifjabb Lendvay József cigány hegedűművész - előadta Liszt Ferenc 3. magyar rapszódiáját, Johannes Brahmstól az 1., a 11. és a 15. magyar táncot, valamint az 1. szimfóniát, továbbá Pablo de Sarasate Zigeunerweisen (Cigánymelódiák) című darabját. Különösen nagy sikere volt a visszatapsolt ifjabb Lendvay József improvizációjának.

A New Yorkban és Washingtonban rendezendő tíz hónapos magyar évad célja bemutatni a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását. Az évad hivatalosan a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik a Carnegie Hallban.

A magyar zene ünnepén - amely a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar szombat esti előadásával kezdődött - január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek a rangos manhattani központban nagy ívű műsorral Haydn remekműveitől Kurtág György történelmi New York-i bemutatkozásáig; fellép mások mellett Roby Lakatos cigány hegedűművész, Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista és Palya Beáta népdalénekes.

A szombati koncertet követő fogadáson - amely a magyar származású Soros György és Charles Simonyi hozzájárulásával jöhetett létre - Hiller István arról beszélt: "ettől a hétvégétől kezdődően hidat akarunk építeni két híd között, a budapesti Lánchíd és a New York-i Brooklyn híd között".

Mint mondta, ez egy láthatatlan híd, a magyar kultúra hídja, amely összeköti Magyarországot New Yorkkal és Washingtonnal. Az unikális magyar kultúrát "jöttünk bemutatni, egy éven keresztül megszerettetni".

Soros György, az évad fővédnöke gratulált Fischer Ivánnak és a művészeknek a sikeres koncerthez.

Kati Marton, az évad védnöke kijelentette: minden körülmények között büszke magyar, de ezen az estén büszkébb volt, mint valaha. Mint mondta, fantasztikus hét telt el, amelynek az elején megújult az amerikai demokrácia és a végén a magyar kultúrát ünnepelték. A Carnegie Hall-beli koncert szerinte briliáns nyitány a most kezdődő évhez, "maradjanak velünk, Magyarország tele van meglepetésekkel, kreativitással, nagyszerű ötletekkel".

A 2009 novemberéig tartó évadban több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New York és Washington legrangosabb intézményeiben, egyebek között a New York-i Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, illetve a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban és a Kennedy Centerben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását