2024. május 7. - Gizella

Kultúra-zene Új igazgató a Filharmonikus Zenekar élén

Fűke Géza klarinétművész igazgatja a most kezdődő évadtól a Győri Filharmonikus Zenekart. A keddi szezonnyitó társulati ülés előtt Borkai Zsolt polgármester mutatta be a sajtónak a 37 éves szakembert, aki 1995-ben szerzett klarinétművész és tanári diplomá
2008. szeptember 2. kedd 20:40 - Hírextra
Oktatott egyebek között a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, alapító tagja a Győri Klarinét együttesnek, a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttesnek, s jelenleg is aktív tagja a győri Bolero fúvósegyüttesnek.

A Győri Nemzeti Színház zenekarában négy éven át játszott, kisegítőként rendszeresen fellépett a Győri Filharmonikus Zenekarban is. Művészi munkáját versenyek díjaival ismerték el a világ számos országában.

Az új igazgató tervei közül kiemelte: olyan "piacorientált" zenekart szeretne, amely a klasszikus repertoáron kívül operettet, filmzenét, a kamaramuzsika különböző műfajait és szimfonikus fúvószenét is játszik. Megítélése szerint így lehet alkalmazkodni a közönség változó elvárásaihoz.
A most kezdődő évadról Fűke Géza elmondta: az előző igazgatótól szinte kész évadot örökölt, amelyben komolyabb változtatásokat nem tervez. A zenekarvezető karmestere továbbra is Medveczky Ádám, de lesznek koncertek vendégkarmesterekkel. Így októberben Karl Sollak osztrák karnaggyal és decemberben a most Kanadában tevékenykedő Sándor Jánossal, a győri együttes alapító dirigensével.

Medveczky Ádám vezényletével egyebek mellett Liszt, Bartók, Ravel, Beethoven és Mendelssohn műveit hallhatja a győri közönség az évad során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását