2024. március 29. - Auguszta

Krisna-tudat a válság ellen

Tudatváltozásra, másképp gondolkodásra van szükség, hogy a társadalom túllépjen nemcsak a gazdasági, hanem az energia-, a pénzügyi és az élelmiszerválságon is - hangsúlyozta Sivarama Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hivők Közösségének vezető lelkésze
2009. január 20. kedd 19:03 - Hírextra
"Nem kell mindenkinek királyként élnie, fogadjuk el saját kvótánkat" - tette hozzá a vezető lelkész, aki szerint az emberek jelenleg a válság rabszolgái.

Tornóczky Gusztáv (Krisna-nevén Govardhana Dász) kommunikációs referens az MTI-nek elmondta: a Magyarországi Krisna-tudatú Hivők Közössége azt vallja, hogy a válságot komolyan kell venni. A megoldást pedig az önfenntartásban, az ökológiai gazdálkodásban és a takarékosságban látja. Ez ugyanis náluk, a somogyvámosi Krisna-völgyben bevált.

Az immár 15 éve működő Kulturális Központ és Biofarm 230 hektáros területén 130 lakos él. Az ökofalu - amely egy Európában egyedülálló, faluközösség-méretű kísérlet - élen jár abban, hogy gyakorlati oldalról közelíti meg a fenntarthatóság problémáját. Az ott élők olyan életmódot követnek, amelynek célja a társadalmi, gazdasági és ökológiai fenntarthatóság - fogalmazott a Krisna-völgy idegenforgalmi vezetője.

Hosszú Zoltán (Radha Krisna Dász) az MTI kérdésére válaszolva elmondta: 2009-ben százmillió forint nagyságrendű beruházást terveznek az ökofaluban: várhatóan 3 hónap múlva elkészül a szennyvíztisztító, év közepére befejeződik 14 szenthely építése, még idén elkészül az Ökoporta, de tervezik egy 400 méter mély kút fúrását és egy növényház építését is.

Kun András tudományos igazgató szerint a Krisna-völgy példa arra, hogy a fenntarthatóság a gyakorlatban megvalósítható. Tapasztalataikat másokkal is szeretnék megosztani, ezért indították útjára az Öko-völgy Programot, amely több felsőoktatási és kutatási intézmény, valamint a kísérleteknek és a gyakorlati megvalósításnak egyaránt helyet adó Krisna-völgy együttműködésével jött létre.

A programban számos felsőoktatási és kutatási intézmény, civil szervezet és szellemi műhely vesz részt. A Krisna-völgy lehetőséget biztosít számukra, hogy kutathassák, illetve a gyakorlatba is átültethessék a fenntarthatóság megvalósításának módjait. Ezzel párhuzamosan fontos cél az eredmények és tapasztalatok átadása, a módszerek bemutatása minden érdeklődőnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását