2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsány megdolgoztatja Verest

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül készítsen új prognózist az idei évre, figyelembe véve az elmúlt egy hónap a gazdaságot érintő fejleményeit - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szer
2009. január 14. szerda 15:55 - Hírextra
Hozzátette: minden további lépésről csak ennek ismeretében lehet eldönteni.Gyurcsány Ferenc azt kérte a pénzügyminisztertől: a prognózis készítésekor legyen figyelemmel arra, hogy a régióban és Európában is gyorsan csökkent az ipari termelés és az export volumene is - fogalmazott a kormányszóvivő. Hozzátette: arra is figyelnie kell a szaktárcának, hogy Magyarország hagyományos piacai - mint például Németország - egyre nagyobb nehézségekkel küzdenek, illetve hogy a 2009-re tervezett infláció várhatóan kisebb lesz a feltételezettnél, a gazdaság visszaesése pedig nagyobb arányú lesz.

Budai Bernadett azt mondta: idén a tervezetthez képest csökkenhetnek a költségvetési bevételek, és beavatkozás nélkül növekedhetne a költségvetési hiány. De hogy szükség van-e, és ha igen, akkor milyen lépésekre, arról csak a prognózis elkészülte után lehet dönteni - emelte ki.

A miniszterelnök a kormányülésen tájékoztatta a kabinet tagjait a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatójával folytatott megbeszélésről, s az eddigi tapasztalatokról - mondta a szóvivő. Budai Bernadett azt mondta, hogy a miniszterelnök a kormányülésen leszögezte: a válságkezelés első szakaszát sikeresen lezárta Magyarország, nem volt bankcsőd, nem alakult ki valutaválság, fent lehetett tartani az állam finanszírozhatóságát .

A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország gyorsan tudott reagálni a romló gazdasági körülményekre - fogalmazott a szóvivő.Idén a gazdaság visszaesése 2-3 százalékos lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalékos GDP-csökkenés helyett - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán az m1 Nap-kelte című műsorában.

A kormányfő szerint nem lehet elmozdulni az egyensúlyi pályáról, de ezen túlmenően egyetlen szám sincs kőbe vésve. Hozzátette: a világgazdasági kilátások lényegesen rosszabbak annál, mint amit ősszel látni lehetett, a hazai infláció pedig kisebb lesz a vártnál, ezért mindent újra kell tervezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását