2024. május 20. - Bernát, Felícia

Varga Mihály nyugtatta meg Kókát

Kóka János szerdán ígéretet kapott Varga Mihálytól, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnökétől, hogy össze fogják hívni a testület rendkívüli ülését.
2009. január 14. szerda 15:53 - Hírextra
A szabad demokrata frakcióvezető arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes egyeztetés szerint erre már a jövő héten sor kerülhet. A politikus szerint a rendkívüli ülésen az SZDSZ azt szeretné világossá tenni, hogy a válságra válaszul nem adóemelést, hanem felelős, takarékos állami gazdálkodást várnak a kormánytól.

A liberális képviselő az MTI-nek arra a felvetésére, hogy tavaly év végén a szocialista képviselők egyszer már kivonultak a költségvetési bizottság rendkívüli üléséről, majd nem szavazták meg a napirendet, azt mondta, hogy most ugyanazokról a veszélyekről akarnak beszélni, amelyeket a miniszterelnök is elismert. Hozzátette, ha a kormányfő azt látja, hogy a költségvetésnek több száz milliárdos "kihívással kell megküzdenie", akkor feltehetően a szocialista politikusok is értelmét látják majd a tanácskozásnak.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy 10 millió magyar munkahelye, otthona, megtakarítása, nyugalma a tét, ezért a rendkívüli bizottsági ülésre három javaslattal érkeznek. Szeretnék elérni, hogy újra elinduljanak a kisebbségi kormány által leállított reformok, jelentősen csökkenjenek az állam működési költségei, és kezdődjön meg a szabad demokraták által már évek óta szorgalmazott adóreform.

Kóka János közölte, hogy szerda reggeli televíziós interjújában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, "a diplomácia nyelvén azt mondta, hogy megint baj van". A frakcióvezető hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyobb mértékben csökken, mint azt a kormány gondolta, és a költségvetés sem tartható. Véleménye szerint ma már az elemzők arról beszélnek, hogy a költségvetés bevételei akár 200 milliárd forinttal is kisebbek lehetnek.

Kóka János kitért rá, hogy habár a szakértők többsége már 2008 novemberében jelezte, hogy idén 2-3 százalékos gazdasági visszaesést várnak, de a kormány megint túl optimista volt, csak 0,9%-os visszaeséssel számolt. A várható infláció pedig 2-3% között lesz, miközben a kormány a költségvetés tervezésekor 4,5%-os inflációt vetített előre.

A politikus - mint mondta - úgy gondolja, a magyar kormány legnagyobb problémája a "vágyvezérelt gondolkodás", és ahogy az elmúlt hat évben oly sokszor, megint csak azt látják a gazdaság számaiban, amit látni szeretnének, nem pedig azt, amit a szakma, a szakértők, a volt pénzügyminiszterek a tényekre alapozva mondanak.

A liberális képviselő szerint ezért fordulhat elő az, hogy a pénzügyi-gazdasági tervezés szinte mindig téves, a pénzügyi kormányzat szinte sohasem találja el a gazdaság főbb számait.
A vágyvezérelt gondolkodás következményének nevezte azt is, hogy meglátása szerint az elmúlt hetekben terven felül 200 milliárd forintot költött el a kormány a közalkalmazotti kompenzációra és az év végi minisztériumi többletigényekre. Kóka János úgy fogalmazott: az a legszomorúbb, hogy ahányszor a kormány fedezet nélkül ad, azt rövid időn belül kamatostul vissza is kell vennie.
"A miniszterelnök úr számára fontos tanulság, hogy a gazdaság teljesítménye nem javul a verbális mutatványoktól, a PR-szólamoktól" - mondta a frakcióvezető.

Kitért arra is, hogy Dominique Strauss-Kahnnak, az IMF igazgatójának igaza van abban: reformok kellenek. Éppen ezért károsnak tartja, hogy egy évvel ezelőtt leállították azokat. Véleménye szerint attól a lépéstől sem a kormány politikája, sem az MSZP nem lett népszerűbb, s a Fideszt sem érték utol, az ország hanyatlása viszont egy évvel folytatódott. Magyarországot csak a munka, a teljesítmény és a jó kormányzás hozhatja ki a bajból - hangsúlyozta Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását