2024. április 29. - Péter

Olvasási gondok a felnőttek körében

Minden hetedik felnőttnek az Egyesült Államokban problémái lesznek ennek a cikknek az elolvasásával - így kezdődik a USA Today napilap egy írása, amely az amerikai felnőtt lakosság körében terjedő analfabetizmusról szól.
2009. január 12. hétfő 11:22 - Hírextra
Egy régóta várt szövetségi vizsgálat eredménye szerint mintegy 32 millió amerikai felnőttnek - a 300 milliós népességű Egyesült Államokban ez nagyjából minden hetedik felnőttet jelenti - rendkívül alacsony szintű az olvasási-írási készsége. Olyannyira, hogy nem képes elolvasni gyerekeknek szóló képeskönyvnél bonyolultabb szöveget vagy megérteni azt, amit egy gyógyszeres doboz oldalán tüntetnek fel a tabletták mellékhatásairól.

Jóllehet több szövetségi államban programok indultak a helyzet javítására, bizonyos helyeken jelentős mértékben növekszik a teljes vagy részleges mértékben analfabéta felnőttek száma.

Az Egyesült Államok felnőtt népessége 1992 és 2003 között 23 millióval gyarapodott, s ugyanezen időszakban 3,6 millióval szaporodott az olvasni nem tudó felnőttek száma. Az újság szerint olyan emberekről van szó, akiknek még egy tankolási számla kisilabizálása is nehézséget okoz.

"Igazából nem képesek összefüggő bekezdéseket vagy mondatokat elolvasni" - mondta Sheida White, a washingtoni oktatásügyi minisztérium szakértője. A tárca 19 ezer, 16 évesnél idősebb amerikai körében végzett felmérést.

A kép eltérő a szövetségi államokban. A déli Mississippi például haladást ért el, az alacsony olvasási készségű felnőttek aránya 25-ről 16 százalékra csökkent. De több nagy népességű államban, közöttük Kaliforniában, New Yorkban, Floridában és Nevadában az olvasásképtelenek száma növekedett.

David Harvey, a felnőtt analfabetizmus ellen küzdő ProLiteracy nevű szervezet vezetője szerint a helyzet romlása több tényezőre vezethető vissza, ezek között említette a felnőtt lakosság bizonyos részének tanulási alkalmatlanságát, a bevándorlást, valamint a középiskolai oktatásból való kimaradást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását