2024. május 5. - Györgyi

Asszonyok a háborúban

Bosnyák, horvát, szerb és albán asszonyok levelei, naplójegyzetei szerepelnek a Zenska strana rata (A háború női oldala) című antológiában, amely az 1990-es évek délszláv háborúit idézi a nő szemszögéből. A könyvet most mutatták be Belgrádban.
2008. február 28. csütörtök 23:37 - Hírextra
A háború vége óta először "árulnak egy gyékényen" a könyvben a horvát, a bosnyák, az albán és a szerbiai asszonyok, akik szemtanúi voltak a kegyetlen öldöklésnek. A kötetbe 120 történetet szerkesztett eredeti nyelven Lina Vuskovic és Zorica Trifunovic. Mindketten a Nők feketében nevű, a 90-es évek elején alakult háború- és nacionalizmusellenes szervezet alapítói. Ez a szervezet adta ki A háború női oldala című könyvet.

A nők különösen sokat szenvedtek az 1992 és 95 között zajlott boszniai háborúban, amikor a boszniai szerb haderő tömegesen erőszakolta meg a muzulmán lányokat és asszonyokat, korhatár nélkül.
Amina Begovic szarajevói színésznő a város 43 hónapos szerb ostromáról, a Szarajevó központjában levő orvlövészek utcájáról írt. Sohase lehetett tudni, hogy ki lő és honnan. Nagyon sokan meghaltak ezen a széles sugárúton.

Ljiljana Odanic újvidéki szerb asszony végigélte a NATO-bombázásokat, lakásától 200 méterre bombázták le a Péterváradra vezető hidat. A történeteket megíró asszonyoknak nagy civil kurázsi kellett, hogy legyőzzék a félelmet, a különböző traumákat és visszatérjenek a normális életbe.
Belgrád belvárosában, a Knez Mihajlova utcában levő Média Központban a könyvbemutatón több volt a rendőr, mint a vendég - mondta el a B92 független rádiónak Zorica Trifunovic, a kötet egyik szerkesztője s nem azért, mert nem lett volna rá érdeklődés. "Az embereket megfélemlítették, a Nők feketében nevű szervezet - úgy tűnik - még ma is veszélyes csoportnak számít Szerbiában" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását