2024. március 19. - József, Bánk

Te tudod, mi az az onlay fogbetét?

A fogaid, bármennyire is gondosan ápolod őket, idővel károsodhatnak. Hát még akkor, ha nem fordítasz rájuk kellő figyelmet! A szájhigiénia betartása nemcsak azért fontos, hogy szép maradjon a mosolyod, hanem azért is, hogy ne legyen veszélyben az egészséged.
2022. január 13. csütörtök 07:20 - HírExtra

A letört, szuvas fogak helyreállítása mindenképpen szükséges

Egy vagy több letört vagy szuvas fog esztétikailag sem mutat jól, de ha belegondolsz abba, hogy mennyi következményt von maga után, rögvest a helyreállítása mellett döntesz. Mit okozhat a foghiány vagy a fogbetegség? A leggyakoribbak:

- Megváltoztatja a rágási funkciót, a még ép fogak is veszélybe kerülhetnek.

- A gyulladásos folyamatok krónikussá válhatnak, állandó stresszhelyzetben tartva az immunrendszeredet.

- Gócbetegség alakulhat ki, ami távoli szervekben okozhat súlyos elváltozásokat.

Ezért minél hamarabb választanod kell egy fogszakorvost, aki a segítségedre lehet a helyreállításban. Több helyreállítási mód is létezik: ilyen a fogbetét és a fogkorona. A fogkorona talán neked is ismerős lehet, de a fogbetétek alkalmazása még viszonylag új eljárásnak számít. 

Mi az a fogbetét? 

A fogbetét a fogtömések azon speciális formája, amit akkor alkalmaznak, amikor a sima töméshez már nincs elegendő foganyag. Akkor is használják, ha esztétikusabb vagy tartósabb megoldást szeretnél a szimpla fogtömésnél. A kezelés során a fogorvosod mintát vesz a sérült fogadról, amit elküld a fogtechnikusnak. A fogtechnikus személyre szabottan elkészíti az egyedi fogbetétet, majd ezt követően a fogorvos azt speciális ragasztóval rögzíti. 

A fogbetétnek két fajtája van: az inlay és az onlay. Az inlay a hiányzó darabok pótlására, kisebb méretű problémák megoldására alkalmazandó, elsősorban őrlőfogak esetében. 

Az onlay fogbetét jellemzői

A Jildent Clinique onlay fogbetétje viszont alkalmas a fog egész rágófelszínének pótlására akkor is, ha már a fogcsücsök is károsodott. A klinika szakorvosai szerint megoldást jelent, mert még gyökérkezelt fognál is eredményesen használható - biztos védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. 

Előnye, hogy igen ellenálló a sérülésekkel szemben is. Az onlay fogbetét hosszú távon biztosítja a legoptimálisabb rágó stabilitást a vele kipótolt fogaknak. Precíz illesztésének köszönhetően óvja a fogat a további sérüléstől, romlástól, kifejezetten kopásálló. További előnye, hogy a legnagyobb mértékben a fog saját színéhez igazítható.

A fogbetétek anyaga

Mind inlay/onlay fogbetét készülhet cirkónium-kerámiából, műanyagból, kerámiából és aranyból is. A leggyorsabban a műanyag fogbetét színeződik el, a kerámia fogbetét pedig a legesztétikusabb megoldást biztosítja. 

Az onlay fogtömés után sem ülhetsz ölbe tett kézzel. Minden egyes nap nagy gondossággal el kell végezned a szájhigiénés feladatokat: a helyes technikájú fogmosást, a fogselyemhasználatot, a szájvizes öblögetést. Érdemes kerülnöd a túl magas savtartalommal rendelkező ételeket is, amelyek a fogzománc felpuhulásához vezethetnek.

Ne felejtsd el a félévenkénti fogászati szűrővizsgálaton való részvételt sem! 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását