2024. május 7. - Gizella

Csökken a légszennyezettség

Jelentősen csökkent a fővárosban a légszennyezettség értéke, de négy állomáson még mindig a riasztási szint feletti értéket mértek; amennyiben a napi átlagos érték 100 mikrogramm/köbméteres szint alá süllyed, akkor kedden várhatóan feloldják a közlekedési
2009. január 12. hétfő 11:40 - Hírextra
Mint mondta, Budapest egész térségében jelentősen csökkentek a szennyezettségi szintek. Továbbra is Budatétényben mérték a legmagasabb értéket; itt a szálló por koncentrációja szombaton 175 mikrogramm/köbméter volt, ez vasárnap 110-re csökkent, és hétfőn délelőtt is ennek az értéknek a közelében volt.

A tétényi állomáson kívül még a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási értéknél magasabbat jelentett az V. kerületi Erzsébet téri, a X. kerületi Gergely utcai és a XIII. kerületi Honvéd utcai állomás - itt 101 és 104 között változik a szennyezettségi érték -, a XVIII. kerületi Gilice téren pedig éppen 100 mikrogramm/köbméter a szálló por koncentrációja. A riasztás tehát egyelőre nem oldható fel.

Úgy tűnik, a város szennyezettsége viszonylag homogén; a pesthidegkúti háttérállomáson is 70-ról 55 mikrogramm/köbméterre csökkent a szennyezettség - tette hozzá.

Elmondása szerint Debrecenben változatlanul magas, a riasztási küszöböt meghaladó értéket mértek, ahogyan Kazincbarcikán, Nyíregyházán és Miskolcon is, ez utóbbin helyen egyébként ki is adták a szmogriadót. Egerben csak a tájékoztatási szintet éri el a szennyezettség. A Sajó völgyében - Sajószentpéteren és Putnokon - továbbra is magas a szennyezettség, de Szegeden jelentősen csökkent. A váci állomáson a vasárnapihoz hasonló értékeket mértek.

A főosztályvezető-helyettes elmondta: a meteorológiai előrejelzés szerint szerdán érkezik egy front, amely változást hozhat az ország levegőszennyezettségében. Hozzátette, ha a riasztás meg is szűnik például a fővárosban, a tájékoztatási fokozat azonban mindaddig érvényben marad, amíg nem süllyed a szálló por koncentrációja 75 mikrogramm/köbméter alá.

Továbbra is azt kérik, az idősek, gyerekek ne tartózkodjanak a magas porkoncentrációjú levegőn.
A szmogriadó riasztási fokozatát vasárnap rendelték el Budapesten, miután a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott 100 mikrogramm/köbméteres riasztási küszöbértéket is elérte két egymást követő napon. A riasztás következtében korlátozásokat vezettek be az autóközlekedésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását