2024. május 5. - Györgyi

Hiller István tanévnyitója Sopronban

A minőségközpontú felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta Hiller István a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanévnyitó ünnepségén kedden Sopronban.
2007. szeptember 4. kedd 18:32 - Hírextra

A magyar felsőoktatás korszerűsítését szolgáló változások "a kvalitásközpontú gondolkodást" helyezik előtérbe - mondta az oktatási miniszter.

A tárca vezetője rámutatott: a legélesebb verseny és küzdelem a XXI. században a tudás megszerzéséért zajlik. A minőségre való törekvés és a versenyben való részvétel szándéka együtt jár.
Hiller István az elmúlt másfél évtizedre visszatekintve szükségesnek ítélte a felsőoktatásban lezajlott "mennyiségi változásokat", amelyek nyomán közel megnégyszereződött a főiskolások, egyetemisták száma, s az idei oktatási évben ez a létszám meghaladja a 400 ezret. A miniszter azonban hozzátette: "a jövőért való felelősséget vallva a mennyiségi változások korát le kell zárni".

Az a cél, hogy a magyar felsőoktatás bekerüljön a világ élvonalába és ott is maradjon - fogalmazott a miniszter.

A soproni egyetemről szólva kijelentette: helyes az a törekvés, amellyel az évszázados múltú intézmény hagyományait, régi értékeit és jövőjét összekapcsolják.

Faragó Sándor, a 14 ezer hallgatót oktató Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora ünnepi beszédében kijelentette: az oktatásban és a kutatásban egyaránt a munka egyedül járható útjának a minőséget tekintik. Ezt jelzi egyebek mellett, hogy öt év alatt megháromszorozódtak a kutatásból és a fejlesztésből származó bevételek. Ezek összege évente eléri az 1,1 milliárd forintot.

A rektor közölte: egyetértettek azzal az elgondolással, hogy a felvételi eljárásban a minőség elsőbbsége érvényesüljön. A tapasztalatokat értékelve azonban úgy látják, hogy az eljárás "sok szempontból finomításra szorul részint régiónkénti, részint tudományos területenkénti finom hangolásra lesz szükség".

Benedek Fülöp, a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára elmondta: a képzés a tárca kezdeményezésére indult meg 50 évvel ezelőtt. Azóta közel háromezren végeztek, mintegy 12 ezer faiparral kapcsolatos vállalkozás működik az országban. A Sopronban tanult faipari mérnökök mintegy százezer faipari munkás tevékenységét irányítják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását