2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vitátk a jegyzőről

Tóth Károly szocialista párti országgyűlési és békéscsabai önkormányzati képviselő szerint több törvényt is megsértett Békéscsaba jegyzője, erről vizsgálóbizottsági jelentés is készült, ám ennek megvitatása nélkül, a fideszes többségű közgyűlés elfogadta
2009. január 8. csütörtök 18:10 - Hírextra
A képviselő csütörtöki békéscsabai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jegyző egy, az önkormányzat okmányirodájában megvalósult korábbi beruházás során megsértette a közbeszerzési és az államháztartási törvényt, sőt felvetődik a hatalommal való visszaélés gyanúja is.

Tóth Károly álláspontjának alátámasztására az újságírók rendelkezésére bocsátotta azt a dokumentumot, amelyet a fideszes többségű önkormányzat fideszes vizsgálóbizottsági elnöke terjesztett volna a közgyűlés elé. Az előterjesztés azonban végül azért nem került vitára, mert időközben a jegyző lemondott.

A vizsgálóbizottsági jelentés summázata szerint a jegyző a beruházás során nagyfokú gondatlansággal járt el, kötelezettségszegései alkalmasak voltak arra, hogy megingassák az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatallal szembeni kívánatos közbizalmat, jelentős anyagi kárt okoztak és ezzel jelentős mértékben veszélyeztették az önkormányzat és a hivatal jogos gazdasági érdekeit.

A Vrbovszki Viktor, fideszes önkormányzati képviselő, vizsgálóbiztos, további súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jegyző felelőségét nem ismerte el, megbánást nem tanúsított, illetve hogy felelősségét a vállalkozási szerződés utólagos, fiktív módosításával megpróbálta elleplezni.

A vizsgálóbiztos ezért jelentését azzal zárta, hogy a jegyzővel szemben a hivatalvesztés fegyelmi büntetés kiszabása indokolt.

Tóth Károly szerint azonban a fideszes többség megakadályozta a fegyelmi felelősségre vonást a jegyzővel kapcsolatban azzal, hogy a képviselőik elfogadták a jegyző lemondását, s ezzel párhuzamosan megszüntették a jegyző ellen korában megindított fegyelmi eljárást is.

Tóth Károly szerint ezekkel a döntésekkel Vantara Gyula polgármester tulajdonképpen magára vállalta a jegyzőnő felelősségét, ezért azt tartaná kívánatosnak, ha a város első embere visszatérne korábbi munkahelyére, a térségi közútkezelő társasághoz.

Vantara Gyula, a rendkívüli testületi ülést követő szerdai sajtótájékoztatóján egyébként azt hangsúlyozta, hogy a jegyző lemondása után jogszabályi okok miatt nem volt helye a fegyelmi eljárás lefolytatásnak, ezért képviselte azt, hogy fogadják el a jegyző lemondását és a fegyelmi eljárás megszüntetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását