2024. április 26. - Ervin

MSZP-s igen a fideszes kezdeményezésre

Az MSZP mégis támogatja az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását, hogy meghallgassák a kormány álláspontját az orosz-ukrán gázvitáról tartandó rendkívüli uniós külügyminiszteri találkozó előtt. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakció
2009. január 6. kedd 07:40 - Hírextra
A testület rendkívüli összehívását szerdára Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke kezdeményezte hétfőn, annak érdekében, hogy a kormány adjon tájékoztatást az orosz-ukrán gázvita nyomán kialakult valóságos helyzetről, s arról, hogy Magyarországnak milyen veszélyekkel kell a következő napokban szembenéznie, illetve milyen lépéseket kell tennie a kormánynak.
Erre válaszolva Szabó Vilmos, a külügyi bizottság szocialista alelnök hétfőn azt mondta, nincs olyan rendkívüli helyzet, amely indokolná a bizottság összehívását.

Az MSZP álláspontjának megváltozását Mesterházy Attila azzal indokolta, hogy a szerződöttnél kevesebb gáz érkezik Magyarországra, és hogy csütörtökre az Európai Uniós soros elnöki tisztét betöltő Csehország rendkívüli külügyminiszteri tanácskozást hívott össze.

Az indokok közzé sorolta azt is, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök helyeselte a Gazprom vezérigazgatójának javaslatát, hogy csökkentsék napi 65,3 millió köbméterrel az Ukrajna felé szivattyúzott gáz mennyiségét, vagyis annyival, amennyit Ukrajna levesz a tranzitból.
A politikus szerint a külügyi bizottság ülésén meghallgatnák a kormány álláspontját a kialakult helyzetről.

Hétfőn délután négy órától csökkent az Ukrajnából érkező földgáz mennyisége, a szerződött 38 millió köbméter helyett 30 millió köbméter gáz érkezik Magyarországra - közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

A miniszter szerint az ellátásban nem okoz problémát a mennyiség csökkenése, hiszen a tárolókban több mint hárommilliárd köbméter földgáz van, és Magyarország további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezik.

Ukrajna előre jelezte, hogy hétfőn csökkentik a Magyarországra szállított orosz gáz mennyiségét.
Oroszország az új év első napján állította le az Ukrajnának szóló gázszállításokat, arra hivatkozva, hogy Ukrajna nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát, továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az országnak szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról. A 2008-ra szóló szerződés lejártával egyelőre nem jött létre új szerződés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását