2024. április 26. - Ervin

Gyurcsány átalakítana

Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy az ország túlnyomó része támogatja majd intézkedéseket, és kezelni fogják a válságot - a miniszterelnök erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt hétfőn. Javaslatokat tesznek arra, hogy hol kell elkezdeni a hoss
2009. január 6. kedd 06:10 - Hírextra
Kitért arra, hogy 2009-ben az önkormányzati igazgatás és az adórendszer átalakítása indulhat el. Intézkedéseket tehetnek a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának érdekében, és azért is, hogy dolgozni érje meg jobban, nem pedig segélyért folyamodni - hangsúlyozta.

A költségvetés elfogadása kapcsán megjegyezte, hogy szeptember elején a parlament már nyilatkozott arról, hogy a szocialisták vezessék-e az országot vagy legyen-e új választás. Mint mondta, akkor már a parlament többsége úgy látta, hogy ezt az kormányt kell támogatni, hogy ne legyen előre hozott választás.

A büdzséről úgy vélekedett, hogy az egy jó költségvetés, amely a korábban soha nem látott gazdasági válság közepette Magyarországot először viszi az egyensúlyhoz közeli pályára. Közben pedig megőrzi azokat a szociális pozíciókat, amelyek azokat védik, akiknek az állam védelme nélkül nehezen menne a dolga - emelte ki.

A 13. havi fizetés megvonása és a nyugdíjasok juttatásainak csökkentése kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezek is a kormány kiadásai. Hozzátette, véleménye szerint a kormány még ebben a helyzetben is úgy döntött, hogy a legsérülékenyebbek, például azok, akik havonta kevesebb mint nyolcvanezer forint nyugdíjat kapnak, legyenek sérthetetlenek.

Megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedben a szocialista kormányok mindig arra törekedtek, hogy a szociális ellátást ne szűkítsék, hanem bővítsék.

"Azt mondtam, ha nem hasítanak szíjat a hátamból, akkor én nem fogom megengedni. De szíjat hasítottak a hátamból ezzel a világválsággal" - jelentette ki.

A miniszterelnök kitért rá, hogy egyelőre nem lehet látni a válság mélységét. Hozzátette, hogy a Financial Times című angol nyelvű gazdasági lapban sem lehet arról olvasni, hogy mikor érhet véget a gazdasági válság.

Közölte, ha hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, mert a válság mélyebb lesz, mint várták, akkor arra biztatja majd a kormányt, hogy álljanak ki a választól elé, és ezt mondják el nekik.

"Krumplit szoktam vásárolni meg tojást, (...) szavazatot azt nem szoktam vásárolni" - reagált a kormányfő azokra az ellenzéki vádakra, amelyek szerint voksokat vett a költségvetés elfogadásának érdekében. Hozzátette, hogy a büdzsé elfogadása tisztességes alkuk sorozata, és szerinte helyes dolog, ha a parlamentben alkudoznak.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy 2006-ban is koalíciót kellett ajánlaniuk, és miniszterelnökként 2006-ban és 2008-ban is az volt a dolga, hogy tisztességesen és jogszerűen megszervezze a kormány többségét.

Arra a felvetésre, hogy a költségvetés elfogadása után miért hívta meg egyeztetésre Orbán Viktort, úgy felelt, hogy a demokrácia nemcsak versengés, hanem együttműködés.

Hozzátette, hogy azért nem a parlamenti szavazás előtt hívta meg a Fidesz elnökét, mert akkor a Fidesz még azt várta, hogy megbukik a büdzsé és azzal együtt a miniszterelnök is. Kijelentette, ezzel szerinte összeomlott az a fideszes várakozás, hogy előre hozott választásokat tartanak a költségvetés el nem fogadása miatt.

Gyurcsány Ferenc Sólyom László újévi beszédére úgy reagált, hogy az "nem egyszerűen pesszimista, hanem engem egy szürkére festett képre emlékeztet. Ebben az országban nem csak az van, amit ő mond. Ebben az országban egy sor teljesítmény van".

Véleménye szerint viszont Magyarország olyan ország, amely megérdemli a biztatást a vezetőitől.
Az idei európai parlamenti választások kapcsán úgy fogalmazott, a szocialista párt mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-ben egy esetleges súlyos vereségnek lesznek-e politikai következményei, azt mondta, akkor nyilvánvalóan leülnek majd, hogy elemezzék a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását