2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ellopták a legendát

Egy számos filmben látható, eredeti GAZ M-1 típusú személyautót loptak el Moszkvában különösen szemtelen módon - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című lap.
2008. december 26. péntek 19:02 - Hírextra
A filmfelvételről visszaérkezett járművet gazdája, Alekszej Sztrelkov, régi autók neves gyűjtője a háza udvarában állította le, mivel a filmesek azt mondták, hamarosan újra igényt tartanak rá. Másnap reggel szomszédasszonya szólt, hogy viszik a kocsit. Sztrelkov kirohant, de autóját már felemelték, s azt mondták, a helyi tanács rendelkezésére takarítják el az autóroncsokat. A tulajdonos bement a házba, hogy kihozza a kocsi papírjait, de mire visszatért, az "autómentőnek" már nyoma sem volt. A rendőrség egyelőre tanácstalan.

Sztrelkov Emkája - így becézik az egykor rendkívül népszerű, még dalokban is megénekelt típust - tíz év alatt számos filmben szerepelt, az egyikben egy tank alá került, egy másikban repülőgépről lőttek ki rá sortüzet.

A Ford V8-40-esre hajazó GAZ M-1 típust 1935 és 1943 között gyártották, összesen 62 888 darab készült belőle, négyhengeres motorja 50 lóerős volt, 14,5 liter benzint fogyasztott 100 kilométeren, és jó úton, teljes terhelés mellett 100 kilométer/óra sebességet tudott tartani. A II. világháború első éveiben a parancsnoki kocsik szinte mind M-1-esek voltak. Típusjelében az "M" Molotovra, a korabeli orosz külügyminiszterre utal.

Az M-1-esek csakis állami szolgálatba kerültek, csak később jutott néhány közülük magánkézbe. Manapság ritkább, mint a korabeli Opelek, vagy Mercedesek, Moszkvában legfeljebb 5 van belőlük, s értékük meghaladja egy egymillió rubelt (mintegy hétmillió forintot).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását