2024. április 19. - Emma

Előkerült az ellopott biblia

Pénteken visszavásárolták a XVII. században nyomtatott Váradi Bibliát, amelyet a nyolcvanas években loptak el a Ráday Gyűjteményből - erről Bogárdi Szabó István református püspök értesítette az MTI-t.
2008. december 19. péntek 14:42 - Hírextra
A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke elmondta: ezt a könyvritkaságot a Ráday Gyűjteményben őrizték, ahonnan eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt, minden bizonnyal valaki ellopta. A kuriózumszámba menő kötetet egy antikváriumban találták meg, ahol éppen aukcióra bocsátották volna, ám az egyházkerület visszavásárolta.

A református püspök kitért arra, hogy a Váradi Biblia nyomtatási munkálatait le kellett állítani, amikor 1660-ban a török ostrom alá vonta a várat. Miután a török az erődítményt bevette, megengedte az ott lakóknak, hogy a széljegyzetekkel ellátott, majdnem kész kötetet a nyomdai gépekkel együtt részben Kolozsvárra, részben Debrecenbe szállítsák. Ennek eredményeként 1661-ben kiadták a Károli Gáspár-féle fordítás továbbfejlesztett változatát.

A Váradi Biblia címmel táncjátékot is mutattak be augusztusban Debrecenben a Csillagocska Alapítvány szervezésében magyar, román és török gyermektánccsoportok közreműködésével. A Váradi Biblia kalandos történetét elbeszélő darab ősbemutatóját a Biblia évéhez kapcsolódóan szervezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását