2024. április 26. - Ervin

Élettársi kapcsolat újra, februárban

Február közepére a parlament elé kerülhet a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló új törvényjavaslat - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. december 22. hétfő 17:51 - Hírextra
A tárcavezető, miután találkozott a Magyarországon működő jelentősebb melegszervezetek képviselőivel, elmondta, a kormány határozott törekvése, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének figyelembevételével az azonos neműek számára - lényegében azzal a tartalommal, ahogyan a korábban elfogadott törvény már szabályozta - nagyon gyorsan új törvényjavaslatot alkosson.

Draskovics Tibor hozzátette: az Alkotmánybíróság határozatára figyelemmel némileg más tartalommal, mint eddig, de a különneműek számára is szeretnék megteremteni a szabályozott élettársi kapcsolat lehetőségét. A miniszter azonban hangsúlyozta: ez további mérlegelést igényel, hiszen az Ab határozata alapján ki kell alakítani a megfelelő távolságot a házasság intézményétől.
Draskovics Tibor szerint a hétfői megbeszélés alapján elmondható, hogy lényegében hasonló módon gondolkodnak a melegszervezetekkel.

A tájékoztatón Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület részéről elmondta: támogatni tudják az új törvényjavaslatot, tehát azt, hogy a múlt héten eltörölt törvénnyel gyakorlatilag azonos tartalmú javaslat kerüljön az Országgyűlés elé.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hosszú távon az a céljuk, hogy a leszbikus és meleg párok előtt megnyíljon például az örökbefogadás, névviselés joga, amelyet a jelenlegi tervezet nem biztosít. Azonban már ez is előrelépés, és kompromisszumos javaslatként támogathatónak tartjuk - fűzte hozzá.

Az Ab december 15-én kihirdetett határozatában semmisítette meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény homogén csoportként kezeli a különböző azonos nemű emberek párkapcsolatait és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között - akik egymással házasságot köthetnek - az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető.

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását