2024. április 28. - Valéria

Bontják a felhőkarcolókat

A kínai nagyvárosok egymást túlszárnyalva próbálnak minél magasabb, minél csillogóbb felhőkarcolókat építeni, a Jangce deltájánál fekvő Hangcsou (Hangzhou) viszont éppen az ellenkezőjére szánta el magát: a városban hamarosan visszabontják a túl magasra tö
2008. december 22. hétfő 17:46 - Hírextra
Csöcsiang (Zhejiang) tartomány közigazgatási központjában a 40 millió jüanba, azaz több mint 1,1 milliárd forintba kerülő "visszametszés" egy nagyobb terv része, ugyanis a város legismertebb nevezetességét, a Nyugati Tavat (Xi Hu) és környékét szeretnék az UNESCO Világörökség részévé nyilváníttatni.

A 2000 éves múltra visszatekintő Hangcsou Nyugati Tóhoz közeli részében a tájképet zavaró, 24 méternél magasabb épületeket fogják megrövidíteni. Számos épület mellett a Sangri-La hotel keleti szárnya, a Huabei hotel főépülete és egy tévétorony is visszabontásra kerül.

A tervek szerint a látkép átépítése áprilisig fog befejeződni. A Sangri-La luxusszálló magasságcsökkentéséhez külföldi szakembereket hívnak, a tulajdonosokat pedig majd kártalanítani fogják - mondta Vang Suj-fa (Wang Shuifa), az átépítési projekt vezetője.

A látképrendezés legköltségesebb részét a Sangri-La hétemeletes szárnyának visszabontása képezi. A védett tó a legfelső szintről látható legjobban, és itt található az elnöki lakosztály is, amelyben egy éjszaka mindössze 30.000 jüanba (828 ezer forintba) kerül.

A Pekingi Egyetem építészprofesszora szerint a bontás lekerülhetetlen, mert a tó mellé épült egyre magasabb tornyok miatt a védett terület sokkal kisebbnek látszik.

A Nyugati Tó olyan fontos szerepet játszik Kína történelmében, hogy még az egyjüanos bankjegyek hátulján is a tó látható. Az UNESCO Világörökség része címre 1996-ban adták be a pályázatot, ekkortól kezdődött a tó természetes látképének visszaállítása, amelyben az urbanizáció jelentős károkat okozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását