2024. május 14. - Bonifác

Itt az ideje a Nabucco építésének

Magyarország és egész Európa gázbiztonságának megteremtése érdekében a Nabucco építési munkálatainak haladéktalanul el kell kezdődniük - vélekedett Kóka János (SZDSZ), a Nabucco-bizottság elnöke szerdán, amikor a gázvezeték építésében érintett Bulgária, T
2009. január 21. szerda 17:06 - Hírextra
Kóka János közölte: a gázvezeték megépítése nemcsak energetikai és gazdasági, hanem biztonságpolitikai kérdés is.

"Az elmúlt hetekben sok tárgyalás zajlott a Nabuccóról, most már itt az ideje, hogy megkezdődjön a gázvezeték építése. Ehhez azonban továbbra is szükséges a politikai szereplők kiállása a Nabucco mellett, és az Európai Uniónak is be kell szállnia a finanszírozásba" - fogalmazott a liberális politikus.

Véleménye szerint a vezetékben érintett öt országnak egységes hangon kell megszólalnia ahhoz, hogy belátható időn belül gázt szállíthasson a 3.300 kilométer hosszú vezeték.

Kóka János a jövő heti budapesti Nabucco-konferencián a magyar delegáció tagjaként a Nabucco-bizottság álláspontját fogja képviselni - olvasható a kommünikében. A politikus közölte: a parlament felhatalmazása alapján azt fogja kérni az érintett kormányok képviselőitől, hogy a konferencia záróokmányába kerüljön bele a nemzetközi védnöki testület létrehozása.

Az öt magyar parlamenti párt által támogatott országgyűlési határozat egy olyan nemzetközi testület felállítását kezdeményezte, amely a gázvezeték megépítéséhez a szükséges politikai elkötelezettséget jelenítheti meg.

Az Országgyűlés 2008. szeptember 29-én 362 igen szavazattal fogadta el a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság tagjaira és tisztségviselőire vonatkozó javaslatot.

Eszerint Kóka Jánost (SZDSZ) választották meg az eseti bizottság elnökének, társelnök Mesterházy Attila (MSZP), Podolák György (MSZP) és Balla Mihály (Fidesz) lett.
Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy a vezeték elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re. A vezeték áthalad Magyarországon és kikerüli Ukrajnát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását