2024. május 2. - Zsigmond

Lesz még egy gazdasági csúcs?

A szakmai szervezetekkel kibővített ülést tart szerdán a gazdasági bizottság, ahol a kormány és a Fidesz is javaslatokat tesz az építőipar helyzetének javítása érdekében. Nem kizárt, hogy a tanácskozás egy újabb, az építőipar helyzetével foglalkozó gazdas
2008. december 16. kedd 17:50 - Hírextra
Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, valamint a Fidesz politikusa, Matolcsy György ismerteti majd saját javaslatait az építőipar helyzetének javításáról a gazdasági bizottság szerdai ülésén - mondta Podolák György, a bizottság szocialista elnöke az MTI-nek kedden.

Hozzátette, hogy bizottsági elnökként több szakmai szervezetet is meghívott az ülésre. Ezek: Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, Építéstudományi Egyesület, Hídépítő Zrt., Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Közbeszerzések Tanácsa és Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége.

Podolák György kifejtette, hogy a szakmai szervezetektől azt várják, mondják el, miben szeretnének kormányzati, parlamenti segítséget kérni, szerintük miben kell határozottan, gyorsan lépni.
A bizottsági elnök szerint elképzelhető, hogy a szerdai ülést követően újabb gazdasági csúcs összehívására tesznek javaslatot, ami ez az építőipar helyzetével foglalkozna, akár a bankszektor bevonásával.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a múlt héten jelentette be, pártja konkrét kérdésekben együttműködik a kormánnyal, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely a válság ellenére alkalmas az építőipari munkahelyek megtartására.

A Fidesz a nagy építő- és építőanyag ipari cégek vezetőinek javaslatait támogatja, ezek között azt, hogy gyorsuljon az uniós pályázatok elbírálása, a 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra, az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról emelkedjen 40 százalékra, a körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami faktoring cég, a csődtörvény pedig úgy módosuljon, hogy adjon lehetőséget a bajba került építő cégek reorganizálására.

Az ellenzéki párt bejelentését követően a gazdasági minisztériumban találkoztak egymással a Fidesz és a kormány képviselői, ott állapodtak meg, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában folytatódik az egyeztetés az építőipari vállalkozásokat érintő kérdésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását