2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fidesz: Lemészárolták az egészségügyet

A Fidesz szerint a kormány által végrehajtott forráskivonást a magyar egészségügy nem viseli el - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdán annak kapcsán, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden bejelentette: április 1-től a gyógyszerek támogatási kulcsa megváltozott.
2009. április 1. szerda 12:26 - HírExtra
"Nyugodtan kijelenthetjük, a kormányzat lemészárolta a magyar egészségügyet, ellehetetlenítette a betegeket, (...) megszüntette a gyógyuláshoz való jogot" - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus. Szavai szerint több mint ezer gyógyszer lesz drágább szerdától, néhány gyógyszer ára jelentősen növekszik, s lesz olyan is, amelynek ára akár megduplázódik.

Mint hozzátette: annak ellenére emelkedik jelentősen a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszereinek ára, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak. Vállalhatatlan és elfogadhatatlan mindaz, amit a kormány tervez, és még az új kormány megszorító intézkedései előtt állunk - közölte Pesti Imre.

"Sem orvosként, sem képviselőként ezt az embertelen megszorítást nem tudom támogatni, nem tudom elfogadni" - fogalmazott a politikus, aki kitért az elmúlt évek intézkedéseire is. Mint mondta, az elmúlt két évben csaknem 250 milliárd forintot vont ki a kormány az egészségügyből. "A költségvetés első verziójában újabb 100 milliárdot vontak ki, a megújított költségvetésben a kormányzat vállalta újabb 30 milliárd forint kivonását" - közölte.

Pesti Imre szerint az elmúlt napokban közzétett OEP-jelentésből látható, hogy jelenleg az egészségkassza havonta 4-5 milliárd forintos hiánnyal küzd, ami éves szinten 55 milliárd forintos veszteséget jelent. Ha a foglalkoztatottság terén marad a jelenlegi tendencia, akkor az OEP kassza hiánya év végére elérheti a 80-100 milliárd forintot is - vélekedett a politikus.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy április elsejétől változnak a gyógyszerárak, a korábban általános 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra csökken. A változások egy része nem jár a patikaszerek térítési díjának növekedésével, ugyanakkor 227 készítmény ára átlagosan 2,26 százalékkal csökken - tudatta az OEP.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását