2024. április 27. - Zita

Az SZDSZ és a melegek

Az SZDSZ felszólítja a kormányt, hogy a megfelelő egyeztetések után a jövő év elején nyújtsa be a parlamentnek az Alkotmánybíróság (Ab) által hétfőn megsemmisített, a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény meleg párokra vonatkozó részeit; erről
2008. december 16. kedd 12:15 - Hírextra
A liberális párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője azt mondta, a melegekre vonatkozó részek az Ab szerint is kiállják az alkotmányosság próbáját, hiszen a határozatban kimondták: az azonos neműek élettársi kapcsolata nem alkotmányellenes.

Gusztos Péter megjegyezte: az Ab kifejezetten arra szólította fel a jogalkotót, hogy rendezze az azonos nemű párok jogviszonyait egy olyan jogintézményben, amely a házastársakéhoz hasonló jogállást biztosít számukra.

Mint elhangzott, január elejére ő maga is egyeztetésre hívja a hazai meleg és leszbikus közösség érdekképviseletével foglalkozó civil szervezeteket, hogy közösen vizsgálják meg, milyen jogi lépésekre van lehetőség.

Gusztos Péter szerint ha erről a kérdésről a jövő év elején döntést hoz a parlament, akkor a törvény 2009 közepén életbe léphet. Hozzátette: a parlamenti többség több olyan jogszabályt módosított, illetve több olyan módosítást készített elő, amelyek az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának rendezéséhez szükségesek.

A politikus kitért arra, hogy rendezni kellene a heteroszexuális párok élettársi kapcsolatát is. Azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság döntésével nem tud vitatkozni, de személyes véleménye szerint az emberségesnek nem nevezhető. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mintegy egymillió heteroszexuális él élettársi kapcsolatban. Azt mondta, hogy az ilyen kapcsolatban élő párok és gyermekeik jogbiztonságát is erősíteni kell. Példaként említette, hogy azok a nők és gyermekek, akik ilyen kapcsolatban élnek, vagyonjogi szempontból kiszolgáltatottak.

Gusztos Péter szerint helytelen, ha a jogrend fenntartja azt az állapotot, amellyel büntetik az élettársakat. Az SZDSZ ezért felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek maradtak a heteroszexuális élettársak vagyonjogi és öröklési jogbiztonságának erősítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását