2024. május 2. - Zsigmond

Demszky reménykedik

A vállalkozásfejlesztési intézmények szerepe a jövőben felértékelődik a fővárosban is - mondta Demszky Gábor főpolgármester kedden Budapesten, a fővárosi gazdaságfejlesztési konferencián.
2008. december 16. kedd 12:20 - Hírextra
A tanácskozást gazdasági szakemberek, szakértők és döntéshozók részvételével azzal a céllal rendezték meg, hogy képet nyújtsanak a budapesti gazdasági folyamatok alakulásáról a változó körülmények között.

A főpolgármester áttekintést adott a főváros jelenlegi gazdasági helyzetéről. Hangsúlyozta, hogy Budapest az ország gazdasági motorja, és nem közömbös a társadalom számára, hogy ez a motor hogyan működik.

Mint mondta, Budapest nem termel majd olyan dinamikusan az elkövetkező időszakban, mint eddig, ami elsősorban a gazdasági és pénzügyi válság hatása. Az elmúlt öt évben a gazdasági növekedés 60 százalékos volt Budapesten, ez jelentősen meghaladja az országos átlagot, valamint az uniós adatokat is.

A teljes magyar nemzeti össztermék 32 százaléka származik Budapestről. Az idén nyáron 17 ezerrel több foglalkoztatott volt Budapesten, mint 2006-ban - közölte Demszky Gábor. Hozzátette: a munkanélküliek aránya 2008 első fél évében 4,2 százalék volt itt, ami jóval alacsonyabb, mint az országos átlag.

A főváros a jövedelmek tekintetében is kedvező helyzetben van, itt a jövedelmek 49 százalékkal magasabbak, mint az országos átlag - mutatott rá a főpolgármester.

Elmondta azt is, hogy itt működik az ország társas vállalkozásainak 40 százaléka, s ezek tevékenységének fejlesztése előtérbe kerül a jövőben, mivel előrelátható, hogy az eddigi rendkívül kedvező mutatók ellenére a 2009-es év sokkal nehezebb lesz a gazdasági válság miatt.

Kitért arra, hogy jóval kevesebb lesz az anyagi forrás a fejlődés biztosítása érdekében, s emiatt lesz szükség a Főgáz részvénycsomagjának az eladására. A megváltozott helyzetben a vállalkozásfejlesztés jóval nagyobb szerepet fog kapni, mint eddig.

A főpolgármester negatívumként említette, hogy az adóbevételek mindössze 10 százaléka jut vissza a fővároshoz és az szja tekintetében ez csak 5,3 százalék. Véleménye szerint ezen mindenképpen változtatni kell, hogy az "ország motorja" talpon maradjon és fejlődni tudjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását