2024. május 6. - Ivett, Frida

"Az egészségpolitikában a stabilizáció időszaka következik"

A változás és folytonosság egyszerre jellemezte az idei évet az egészségügyben - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke évértékelő sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.
2008. december 16. kedd 12:52 - Hírextra
A képviselő kifejtette: a baloldali kormány a koalíció felbomlása után sem szakított a reformtörekvésekkel, s arra számít, hogy a reformfolyamatok kiszámíthatóbbá, ütemesebbé válhatnak. Hozzátette, hogy az egészségpolitikában a stabilizáció időszaka következik, a fejlesztésekre még nagyobb figyelmet fordítanak majd.

Kökény Mihály szerint a magyar egészségügy jelen pillanatban jobban áll, mint ahogy az látszik.
Az egészségügy finanszírozásáról azt mondta, hogy a hétfőn elfogadott költségvetés a működtetésre a bértartalékokkal együtt 743 milliárd 406 millió forintot tartalmaz, s ebből a gazdálkodás biztonságát garantálni lehet.

Szólt arról, hogy a napokban utalják azt a 18 milliárd forintot, amelyet a szakellátás intézményei között osztottak szét, s a közeljövőben várható a 75 milliárdos Pólus kórházi pályázat eredményhirdetése is. Jelentős eredményként értékelte az egészségügyi törvénycsomag elfogadását, hozzátéve: a szavazati arányok azt jelzik, volt készség arra, hogy a szakmapolitikai racionalitás felülírja a politikai szándékot.

Kökény Mihály kitért arra, hogy az egészségügyi bizottság az őszi ülésszakban 34 ülést tartott, 86 napirendi pontot tárgyalt és három bizottsági állásfoglalást fogadott el.

Elmondta, hogy a kormány első féléves jogalkotási tervében nem szerepel egészségügyi tárgyú törvényjavaslat, de a bizottság ettől függetlenül nem marad munka nélkül. Kilátásba helyezte, hogy a nemzeti csúcs mintájára egészségügyi csúcstalálkozót rendeznek jövő tavasszal.

A bizottság első ülésén, februárban tájékoztatót hallgat meg az egészségbiztosítási felügyelet tevékenységéről, a kórházi panaszokról, s szerepel a munkaprogramban a nemdohányzók védelméről szóló bizottsági indítvány elkészítése is. Foglalkoznak továbbá az Új Magyarország Fejlesztési Terv egészségügyi beruházásaival, és több kihelyezett ülés is várható.

Kérdésre válaszolva Kökény Mihály elmondta, hogy az otthonszülés kapcsán törvénymódosításra nincs szükség, a felmerülő kérdések miniszteri rendelettel szabályozhatók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását