2024. április 23. - Béla

Zárt ajtók mögött a Magyar Gárda pere

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró a Magyar Gárda perében a Fővárosi Bíróságon kedden, hogy megnézzék Vona Gábornak, az egyesület elnökének egy videofelvételen rögzített beszédét.
2008. december 16. kedd 12:56 - Hírextra
A zárt tárgyaláson a felperes Fővárosi Főügyészség indítványára tekintik meg a Magyar Gárda országos vezetői értekezletén szeptemberben készült felvételt, amelyen - mint az ügyész közölte - az alperes törvényes képviselője, Vona Gábor az egyesületnek a mozgalomban betöltött szerepéről, illetve az egyesület és a mozgalom viszonyáról beszél.

Az ügyész az előző, hétfői tárgyaláson közölte: a felvétel megtekintése szerinte azért fontos, mert az alperesi védekezés fő iránya az, hogy a Magyar Gárda egyesület és a Magyar Gárda mozgalom két független szervezet.

Az alperesi oldal ugyanakkor tiltakozott a felvétel bemutatása ellen. Mint a keddi tárgyaláson elhangzott, a videofelvételt egy internetes oldalon a beleegyezésük nélkül, szerintük jogosulatlanul tették közzé. Vona Gábor még hétfőn közölte: feljelentést tesz magántitok megsértése miatt.

Még a nyilvános tárgyaláson a Magyar Gárda kérésére megnéztek egy párperces - cigányszervezetek részvételével megtartott fórumon készült - videofelvételt, amelyen Vona Gábor arról beszélt: a magyarság és a cigányság nem ellenségei egymásnak, közös az ellenségük a bűn, a bűnözés; a jelenlegi vezetők egyaránt fosztogatják a cigányokat és a magyarokat.
Az eljáró bíró többször jelezte, szándéka szerint az ügyészség által a Magyar Gárda egyesület feloszlatása érdekében indított polgári per ötödik tárgyalásán, kedden az elsőfokú ítélet kihirdetésére is sor kerülhet.

A pert hétfőtől új bíró - Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke - tárgyalja, mert a korábbi, miután augusztusban ismeretlenek megfenyegették, elfogultságot jelentett be.

A keddi tárgyalási nap szintén szigorú biztonsági intézkedések mellett vette kezdetét, a Fővárosi Bíróság körüli utcák a rendőrkordonnal vannak lezárva, az áteresztő pontokat a rendőrség jelentős erőkkel biztosítja, csakúgy, mint a bíróság épületét.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatására irányuló polgári per a Fővárosi Bíróságon március 12-én kezdődött el. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezetnek tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi a feloszlatását. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi, működése a cigány népcsoport szabadságának és jogainak olyan fokú sérelmével jár, amely indokolja a feloszlatást.
A bírósági eljárás megkezdése óta mindkét oldalon számos civil szervezet avatkozott be peres félként.

A Fővárosi Bíróság hétfőn hozott végzéseiben kimondta, hogy valamennyi beavatkozási kérelmet elutasítja, a korábban megengedett beavatkozókat pedig kizárja a perből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását