2024. június 3. - Klotild

A KDNP ellenzi a sztrájktörők jelenlétét

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvénytelennek tartja, hogy a Budapest Airport külföldi "sztrájktörőket" hozott a ferihegyi repülőtérre, és felszólítja a munkaügyi hatóságokat, kezdjenek ellenőrzést; erről Molnár Béla és Soltész Miklós, az ellenzéki
2008. december 16. kedd 12:47 - Hírextra
A két politikus közleménye szerint a KDNP tiltakozik a magyar törvények semmibevétele ellen.
A párt törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy külföldi sztrájktörőket hoztak Magyarországra, ugyanis - áll a közleményben - a munka törvénykönyve kimondja: a munkabeszüntetést megelőző egyeztetés kezdeményezésétől a sztrájk befejezéséig tilos kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatása a kölcsönvevő olyan munkahelyén, illetve telephelyén, ahol sztrájk van.

A KDNP ezért felszólítja a Hochtief Airport konzorciumot, hogy mint a Budapest Airport tulajdonosa követelje meg a magyar törvények szerinti működést.

A kereszténydemokraták a munkaügyi hatóságokat arra szólítják fel, hogy kezdjenek munkaügyi ellenőrzést a BA-nál, és állíttassák vissza a magyar törvényeknek megfelelő munkaviszonyokat, Molnár Csaba közlekedési minisztert pedig arra kérik, követelje meg a törvények betartását, és ezt minden rendelkezésére álló eszközzel kényszerítse ki.

A KDNP szerint a magyar légiközlekedés privatizációja elhibázott döntés volt és a külföldi tulajdonos a kollektív szerződés egyoldalú felmondásával Magyarországon szokatlan és elfogadhatatlan módon kíván működni.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint kedden délelőtt 31 magyar és 23 görög utasbiztonsági ellenőr állt munkába a ferihegyi reptéren, ahol két szakszervezet, a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete december 10-étől hirdetett határozatlan idejű sztrájkot.

A Munkástanácsok hétfőn számoltak be arról, hogy tudomásuk szerint a Budapest Airport negyven görög munkavállaló kiképzését kezdte meg annak érdekében, hogy sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren; a szövetség elnöke, Palkovics Imre a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult, hogy megakadályozza a törvénysértést. A Budapest Airport ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy azonnali hatállyal biztonsági ellenőröket alkalmaz európai uniós országokból, hogy csökkentse a repülőtér és a légitársaságok további kárait, és javítson az utasok rendkívül nehéz helyzetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását