2024. április 20. - Tivadar

Pornó ellenes törvény sérti a tradíciókat

Több ezer, szárongba (hagyományos maláj ágyékkendőbe) öltözött bali lakos tüntetett kedden a nagy vitát kiváltó indonéz pornóellenes törvénytervezet miatt, amely a bírálók szerint sérti a helyi kulturális tradíciókat.
2008. szeptember 17. szerda 14:56 - Hírextra
A törvény célja, hogy úgymond megóvják a fiatalokat a pornográfiától és a buja cselekedetektől, ugyanakkor olyan rendelkezéseket is tartalma, amely börtönnel fenyegeti azokat, akik nyilvánosan csókolóznak, és büntetendőnek tekint számos olyan művészeti formát vagy kulturális hagyományt, amely az érzékiségen alapul.

A világ legnépesebb iszlám országának törvényhozói előtt immár három éve fekszik a tervezet, de elfogadását éppen azért halogatják, mert attól tartanak, hogy iszlám értékrendet kényszerítenének a nem-muzulmán kisebbségekre, veszélybe sodorva ezzel Indonézia hagyományos toleranciáját. 2006-ban az iszlám pártok már keresztül akarták vinni a törvényt a Playboy indonéziai kiadásának megjelenése kapcsán, de jelentős ellenállásba ütköztek. Egyes pártok, köztük az ország legnagyobb formációja, a Golkar, most azt remélik, hogy még ebben a hónapban megszavazzák a jogszabályt. Az egyik iszlám tömörülés képviselője úgy vélekedett, hogy a törvény ajándék lenne a ramadán böjt ünnepére.

A tüntetők azonban nem így látják a dolgot. "Mi Balin a testet esztétikumnak látjuk, az antipornótörvény pedig a bűn, a bujaság tárgyának" - figyelmeztetett a főleg hinduk lakta sziget fővárosában, Denpasarban rendezett megmozdulás egyik résztvevője. Mások transzparenseken közölték véleményüket: "Az antipornó törvény nem ajándék, hanem megaláztatás a nemzetnek".
Voltak, akik tradicionális erotikus táncokkal adtak hangot nemtetszésüknek, egy tiltakozó pedig felolvasott egy verset, amelynek a nemiségre vonatkozó kifejezései közben is megőrizte nyugalmát. Közben mintegy ötezren, köztük művészek és értelmiségiek, elfoglalták a helyi parlament épületét.

A meztelen testet ábrázoló szobrok és festmények hozzátartoznak az elsősorban turizmusból élő Bali gazdag kultúrájához, a strandokon pedig engedélyezett a nők számára a topless viselet. A hét elején elvetette a tervezetet Bali kormányzója, és a helyi képviselők Jakartába készülnek, hogy nyomást gyakoroljanak a parlamentre a törvény visszavonása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását