2024. május 3. - Tímea, Irma

A Spo-Dee-O-Dee együttes koncertje Budapesten

Az élvonalbeli hazai blueszenészek alkotta, egy éve újra együtt játszó Spo- Dee-O-Dee együttes vasárnap este ad koncertet Budapesten, a Take Five klubban.
2008. szeptember 23. kedd 11:40 - Hírextra
A koncerten Szabó Tamás zenekarvezető (szájharmonika, washboard, ének) és régi zenésztársai - Szűcs Gábor (gitár, ének, dob), Torma Frenk Gábor (ének, dob), Nemes Zoltán (zongora, akkordion, ének), Long Tall Sonny (ének, gitár) és Varga László (basszusgitár) - régebbi számaikat is játsszák, de nem nosztalgiakoncertre készülnek.

Szabó Tamás az MTI-nek felidézte: Nemes Zoltánnal, a Paid Holiday korábbi tagjával hosszas "szobapróbák" után 1998 márciusában kezdett duettben. Azon a nyáron csatlakozott hozzájuk Frenk, Varga László és Szűcs Gábor, azaz Little G. Weevil. Első fellépésükön próba nélkül játszottak, első lemezük, a Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee 1999-ben jelent meg blues sztenderdekkel, boogie-woogie feldolgozásokkal, jazz örökzöldekkel. Ezt a Boogie-Woogie Barbershop album követte.

Szűcs Gábort Mezei Ádám követte, vele készült harmadik lemezük. Long Tall Sonny énekes-gitáros 2003-ban csatlakozott, a blues és a rockabilly korai korszakát hozta az együttesbe, így az autentikusabb stílushoz közeledtek.

Anyagi gondok miatt a zenekar 2004-ben megszűnt, közben az állandó zenészek helyére olykor hazai élvonalbeli zenészek ugrottak be (Barát Béla, Gerdesits Ferenc, Kepes Róbert, Pengő Csaba, Monori Gabriella, Bacsa Gyula). A Spo-Dee-O-Dee utáni időszakban Szabó Tamás Nemes Zoltánnal készítette az All Comes Back című, New Orleans-i hangulatú lemezt.

A Spo Dee-O-Dee egy éve állt össze újra, fesztiválok, koncertek sokaságán léptek fel neves külföldi zenészekkel, köztük Ripoff Raskolnikovval, Terry Evansszel és Shemekia Copelanddel. Koncerteztek Finnországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában, rádió- és tévéfelvételeket készítettek.

Nevüket a harmincas évekből származó amerikai szleng alapján választották, ami jelenthet, hogy az emberek szájról-szájra adják a borosüveget, de kaliforniai borokra is utalhat - mesélte a zenekarvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását