2024. április 20. - Tivadar

Esterházy Péter új kötete

Irónia, szépség, történelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagynéni, nagybácsi, anya, élet és halál, főként halál, de az nagyon szépen megírva - mindez megjelenik Esterházy Péter új könyvében. A Semmi művészet című, április 14-én megjelenő kötet bemutatója
2008. április 1. kedd 19:41 - Hírextra
A könyvben a Kossuth-díjas íróra oly jellemző motívumok közül a családtörténeti szál, a plátói szerelem, a házastársi szeretet és az önreflektív szövegvilág egyaránt helyet kap - olvasható a kiadó összegzésében.

Péczeli Dóra, a kötet szerkesztője elmondta: a mű, amely az elbeszélő édesanyját állítja a középpontba, nagyon érzelmes, de nem érzelgős regény.

Jelen kötet első sora úgy hangzik: "Az anyának és a fiúnak!" - említette a szerkesztő, emlékeztetve arra, hogy az anya halálát nyelvi problémaként feldolgozó Szív segédigéi című 1985-ös regényt az "Atyának és Fiúnak" ajánlotta a szerző, a könyv utolsó sorában pedig azt ígérte: "Mindezt majd megírom még pontosabban is".

A Semmi művészet nem tekinthető egyértelműen a számozatlan, gyászkeretes oldalakon megjelent 1985-ös mű formai folytatásának, ugyanakkor talán nagyobb élvezetet nyújt a Szív segédigéi című írást ismerő olvasóknak - vélekedett a szerkesztő.

Az anya iránti ambivalens szeretetet és az apához való közeledést vezérfonalként kezelő történet során a foci a korábban jellemző elméleti konstrukcióból valós szereplővé válik: az aranycsapat tagjaihoz fűződő sztorikat az anya révén idézi fel a kötet.

"A Semmi művészet a föltámasztott anya könyve, az anyáé, aki ismeri a lesszabályt, és akinek nyelve, mely által a világhoz való viszonya meghatározódik, a futball nyelve. A fiú csak ehhez képest van, és minden és mindenki más is csak ehhez az anyafutballnyelvhez képest létezik" - olvasható a kiadó közlésében.

A szerteágazó családtörténet ugyan nem dokumentumregény, de az is kiderül belőle, hogy a szocializmus alatt hogyan viszonyult egy nemesi család a hatalomhoz - jelezte a szerkesztő.
A Semmi művészet című kötettel egy időben jelenik meg a mű hangoskönyv-változata: a sok humorral, reflexióval, önreflexióval, szomorú és vidám történetekkel fűszerezett írást maga az író, Esterházy Péter olvassa fel.

A könyvet az április 24. és 28. között rendezendő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján, szombaton mutatják be. A Millenáris Teátrumban tartandó rendezvényen a kötetből Esterházy Péter olvas majd fel, később pedig dedikálja is könyvét.

Esterházy Péter első szépirodalmi kötete Fancsikó és Pinta címmel 1976-ban jelent meg, ezt egyebek mellett az 1979-es Termelési-regény, az 1982-ben megjelent Ki szavatol a lady biztonságáért?, az 1984-ben kiadott Kis Magyar Pornográfia, valamint az úgynevezett apakönyvek, a Harmonia Caelestis és a Javított kiadás követte 2001-ben és 2002-ben. A szerzőnek a legutóbb 2006-ban jelent meg két kötete: az Utazás a tizenhatos mélyére, valamint a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok... című írás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 20. 22:56
reggel lehet nem leszek, ne "keressen". (kattintással)
szerintem "innen" sem hiányzok evvel majd.
legalább alszom inkább.
EGYOLDALÚ ez mindenütt. én rizsálok, más meg röhög vagy szórakozik. április óta mi haszna lett ezeknek itt? hogy elütöm az időmet más oldalak mellett ide"ugrálva" közbe'? melyikük érdemelte meg ezt a "betűtengert" ide?
másra is pazarolhatom a rengeteg időmet.
mosolyogjanak inkább egymáson - nélkülem.
Don Caló
2008. november 20. 22:27
"Utolsó bejelentkezés


november 20., 22:26"
Don Caló
2008. november 20. 21:27
cöcö...
"Utolsó bejelentkezés


november 20., 21:09"
;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását