2024. április 27. - Zita

Thesszaloniki díj a Fövenyórának

Kiemelkedő művészi értékeiért díjazta Tolnai Szabolcs filmjét, a Fövenyórát a 49. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije; Nemes Jeles László legújabb rövidfilmje, a The Counterpart az észak-spanyolországi Gijonban versenyez - közölte a Magyar Film
2008. november 25. kedd 17:47 - Hírextra
A magyar-szerb-montenegrói koprodukcióban készült Fövenyóra, amelyet nemrég mutattak be a hazai mozikban, a szerbiai nemzeti filmfesztiválon már megkapta a legjobb rendezésnek járó díjat, a 39. Magyar Filmszemlén pedig Pohárnok Gergely a legjobb operatőrnek járó elismerést vehette át - emlékeztetett Papp Csaba Zoltán.

A Thesszalonikiben a legjobb művészi teljesítményért járó elismeréssel kitüntetett Fövenyórát a következő hetekben Görögország más városaiban is bemutatják egy olyan válogatás részeként, amelyet a thesszaloniki fesztivál kiemelkedő tematikai és vizuális megközelítésű filmjeiből állítottak össze, valamint januárban Skandinávia legfontosabb filmes eseményére, a göteborgi filmfesztiválra is meghívást nyert.

Tolnai Szabolcs játékfilmje Danilo Kis családi trilógiája, a Korai bánat, a Kert, hamu és a Fövenyóra című művek alapján készült. A thesszaloniki bemutatón díszvendégként jelen volt Tolnai Szabolcs is.
Nemes Jeles László legújabb alkotása, a magyar-holland koprodukcióban készült, Erdélyben forgatott The Counterpart az észak-spanyolországi Gijonba kapott meghívást, ahol 16 másik alkotással együtt versenyez a rövidfilmek között.

A rangos spanyol seregszemlén egy másik magyar alkotást is láthat a közönség. Az ezredforduló legfontosabb filmrendezőnőinek munkáit felvonultató válogatásba ugyanis meghívták Kocsis Ágnes Friss levegő című, többszörös díjnyertes rendezői diplomafilmjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását