2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szabad sajtó szoci módra

Többek között Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, és Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség leköszönő elnöke kapta idén a Szabad Sajtó-díjat.
2011. március 15. kedd 12:59 - HírExtra
Rajtuk kívül Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője, Porcsin Zsolt debreceni újságíró, a Basahalom boulevard blog szerzője és Hazafi Zsolt, az ATV reggeli műsorának szerkesztője kapta idén a Szabad Sajtó-díjat.

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány díjátadó ünnepségén kedden a Pilvax kávéházban Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke arról beszélt, hogy a médiatörvény elfogadásával a sajtószabadság is áldozatául esett a kormány politikai rendszerváltásának, és ismét a jogszabály visszavonására szólította fel a kabinetet.

Helyette egy szakmai szervezetek bevonásával készülő új médiaszabályozás megalkotását sürgette. A pártelnök kifejtette: az elmúlt években egyszer sem volt olyan aktuális a sajtószabadság kérdése, mint most, a kormány ugyanis mindent elkövet a demokrácia alapértékeinek korlátozásáért. Hozzátette: mindig azok igyekeznek korlátozni a sajtót, akik nem biztosak magukban és félnek a néptől.

Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjazottakat méltatva elmondta, először esik meg, hogy politikust jutalmaznak. Szavai szerint azért esett Martin Schulzra a választásuk, mert a médiatörvénnyel szembeni kiállásakor a magyar sajtószabadságot vette védelmébe az Európai Parlamentben. Markó Béláról - aki nem volt jelen a díjátadón, levélben köszönte meg az elismerést - szólva Földes György azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben a kisebbségi jogokért és a sajtószabadságért küzdött.

A számos szocialista politikus jelenlétében megtartott díjátadón Martin Schulz kifejtette: demokratikus országokban a média ellenőrzi a hatalmat, az ellenkezőjének még a látszatától is óvakodni kell. Kitért arra is, Angela Merkel német kancellár sosem állította, hogy a neki szóló kritika Németországot, és nem a kormányát érte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az Európai Parlamentben nem Magyarország, hanem a magyar médiatörvény kapott bírálatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását