2024. április 25. - Márk

Ösztöndíjprogram fiatal képzőművészeknek

A K and H Bank Zrt. értékes műtárgyállományának egy része a Kieselbach Galéria októberi aukcióján mintegy 30 millió forintért kelt el. A bevételt a bank új gyűjteményének kiépítésére, ennek részeként pedig egy alkotói ösztöndíj létrehozására fordítja, ame
2008. november 25. kedd 17:48 - Hírextra
Az októberi aukción szereplő 30 alkotásból 29 kelt el, ami kifejezetten jó aránynak mondható. Sok mester munkája jóval meghaladta a várt leütési árat - emelte ki Kieselbach Tamás.

Az értékesebb műtárgyak közül Szőnyi István Dunakanyar Zebegénynél című olajképe nyolcmillió forintért került kalapács alá. Kmetty János Dombos tája 675.000 forintról indult, de végül 2.800.000-ért talált gazdára. Cigány Dezső munkája kétmillióról indult, végül hárommillióért vitték el. Jól szerepeltek a nagybányai festők és a "Nyolcak" is. A kevésbé ismert Duschanek Jánosnak az aukción szereplő mindkét műve megnégyszerezte a kikiáltási árát.

A bank művészeti tanácsadó testülete - amelynek tagjai a magyar képzőművészeti élet elismert szakemberei: Petrányi Zsolt, Szurcsik József és Topor Tünde - segítségével dolgozott ki a pénzintézet egy alkotói ösztöndíjprogramot. Ennek lényege, hogy a pályáztatás eredményeként arra méltónak és alkalmasnak tartott művészt folyamatos támogatásban részesítik, majd az ösztöndíjidőszak végén egy vagy több alkotását beemelik a bank új, friss szellemű, korszerű gyűjteményébe - hangzott el a Kieselbach Galériában tartott keddi tájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását