2024. április 27. - Zita

Most hazánk a tudomány központja

Igazi újdonságnak számít a Tudomány Világfórumának (WSF) történetében, hogy a 2009-es WSF-programsorozat keretében Budapesten tartják ülésüket bolygónk három nagy régiója technológiai intézeteinek irányító testületei - tájékoztatta Pálinkás József kedden
2008. november 25. kedd 13:26 - Hírextra
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki egyben a Világfórum elnöke is annak kapcsán nyilatkozott, hogy a WSF Nemzetközi Tanácsadó Testülete keddi ülésén kialakította a rendezvény programjának tervezetét.

A Tudomány Világfórumát (World Science Forum, WSF) a Magyar Tudományos Akadémia az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az UNESCO-val, valamint a Tudományos Szervezetek Nemzetközi Tanácsával (ICSU) közösen szervezi. 1999-ben Budapest adott otthont a Tudomány Világkonferenciája elnevezésű UNESCO-rendezvénynek.

Ennek nyomán kezdeményezte az MTA és rendezte meg az UNESCO-val és az ICSU-val közösen 2003-ban első ízben a Tudomány Világfórumát. Azóta kétévente megrendezik a WSF-t, eddig 90 ország ezernél több tudósa, politikusa, közgazdásza s a civil szféra számos kiválósága vett részt rajta. 2009. november 5. és 7. között Tudás és jövő mottóval immár negyedszer ad otthont az MTA a rendezvénynek.

Pálinkás József tájékoztatása szerint a Nemzetközi Tanácsadó Testület ülésén részt vett mások mellett Arber Werner Nobel-díjas biológus, a Tanácsadó Testület társelnöke, Walter Erdelen, az UNESCO főigazgató-helyettese, Mohamed Hassan, a Harmadik Világ Akadémiájának igazgatója, Vaughan Turekian, az Amerikai Tudományos Társaság külügyi igazgatója és Sir Roger Elliott, az ICSU képviselője.

Az MTA elnöke kifejtette, a Világfórum jövő évi programjában kiemelt szerepet kap az elmúlt tíz évre történő visszatekintés, ahogy a jövőre vonatkozó ajánlások kidolgozása is. Ennek megfelelően plenáris ülés foglalja össze a Budapesten 1999-ben megtartott Tudomány Világkonferenciája óta eltelt évtized történéseit és nagy tudományos eredményeit, valamint a jövő teendőit és várható tendenciáit is

A negyedik World Science Forum szakmai programja plenáris ülésekre és tematikus szekciókra tagozódik. A plenáris üléseken államfők, Nobel-díjasok, az UNESCO főigazgatója és a világ vezetői országainak tudománypolitikai vezetői tartanak előadást, mások mellett a Kínai Népköztársaság Tudományos Akadémiájának elnöke is. Ismét megtartják az államfők, a "zöld elnökök" immár hagyományossá vált plenáris paneljét, amelyen ezúttal a környezetvédelem mellett a gazdasági világválság hatásaival is foglalkoznak.

Pálinkás József kiemelte, hogy a Tudomány Világfórumához számos más rendezvény is csatlakozik. Igazi újdonságnak számít, hogy a világ három nagy régiójának technológiai intézetei, így az Európai Technológiai Intézet, a Déli Országok Technológiai és Innovációs Intézete (COSTIS), továbbá Kína és a fejlődő országok Tudományos, Technológiai és Innovációs Intézetének (ISTIC) irányító testületei is Budapesten tartják ülésüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását